Innovatie met de snelheid van het licht

Digitale transformatie, als samenleving zitten we midden in deze ontwikkeling die bijna met de snelheid van het licht aan ons voorbijtrekt. In de waan van de dag vergeet je soms dat de nieuwste innovaties en technologieën zich steeds sneller aandienen. Het is voor mensen zoals u en ik, die dagelijks bezig zijn in de ICT, wel belangrijk om te weten wat er op ons afkomt. Gelukkig hebben we professionals en organisaties als Gartner en BTG, die ons voortdurend hierover bijpraten.

Een treffend voorbeeld van innovatie is verzekeringsfraude, die tegenwoordig wordt ontdekt door een combinatie van claim analyses, computerprogramma's en zelfs privé detectives. Emotional artificial intelligence maakt het al mogelijk om deze fraude te ontdekken door een audio analyse van de stem van de klant die een schade telefonisch meldt.

Het is maar één voorbeeld van de ‘emerging technologies’ die Gartner signaleert in de zojuist verschenen ‘2019 Hype Cycle’. Deze belicht 29 nog relatief onbekende technologieën die aan de deur van de maatschappij kloppen. En die in de komende vijf tot tien jaar een aanzienlijke impact op bedrijfsleven, samenleving en mensen zullen hebben. Het voert te ver ze hier allemaal uitgebreid te behandelen, maar de vijf toptrends zijn:

 1. Detectie en mobiliteit; door de evolutie van AI en sensoren zijn autonome robots als drones steeds beter in staat zelfstandig te opereren.
 2. Augmented human; technologie zal een meer naadloze ervaring bieden die de gezondheid, intelligentie en kracht van mensen verbetert. Denk aan bovenmenselijke kracht, een gekweekte huid met de gevoeligheid van een mens, augmented intelligence, interactieve werkruimte en biotech.
 3. Postklassieke ICT; geheel nieuwe architecturen komen op. Denk hier ook aan next gen geheugen, 3D-printen op nanoschaal en 5G business cases.
 4. Digitale ecosystemen; digitale platformen worden geautomatiseerd en kunnen op enig moment zelfstandig functioneren als organisatie op basis van slimme contracten. Andere technologieën in deze trend zijn: DigitalOps, kennisgrafieken, synthetic data en gedecentraliseerd web.
 5. Geavanceerde AI en analytics; waarbij bijvoorbeeld eerder opgeleide machine learning-modellen worden gebruikt als uitgangspunten voor nieuwe technologie. Geavanceerde analytics maakt diepere inzichten, voorspellingen en aanbevelingen mogelijk. Andere technologieën in deze trend : Adaptive machine learning, transfer learning, edge AI, edge analytics.

Ook BTG – Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers en haar serviceorganisatie Telegrootgebruik leggen de focus volledig op deze trends! Het is onze taak de leden voortdurend bij te praten over dergelijke ontwikkelingen. En natuurlijk over zaken die al veel verder zijn in de hypecyle, om met Gartner te spreken. BTG heeft de trends geclusterd in een aantal aandachtsgebieden: 5G, Smart Society, Artificial Intelligence , Data analytics/science , Indoordekking, IoT, Cybersecurity/ black listing, Aanbestedingen, Circulaire economie en Mission critital & business critical.  Binnen onze brancheorganisatie werken specialisten én generalisten, uit de geledingen van leveranciers en gebruikers, aan het delen en verspreiden van kennis over deze onderwerpen. BTG faciliteert dit onder meer met bijeenkomsten, ons kennisinstituut en lobby en samenwerking met organisaties en overheden. We houden u op de hoogte!

 

Eric Reij, voorzitter BTG

BTG: Verbinding, verbreding en verdieping

Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) behartigt de belangen van Nederlandse bedrijven en instellingen door kennis over te dragen en ervaringen uit te wisselen o.a. tijdens events

BTG in beeld en geluid

Bijeenkomsten

Expertsessies

 • Geen evenementen
 • Magazine

  BTG in Business - Najaar 2022
  Lees de laatste editie

  Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

  Op de hoogte blijven van evenementen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.