Meeste bedrijven nog altijd met on-premise IT-infrastructuur

Ondanks de focus op cloud draait bij de meeste organisaties in Nederland nog altijd een on-premise infrastructuur. Security en kosten blijven een belangrijke reden voor organisaties om niet voor een cloudoplossing te kiezen.

Inmiddels gaat de helft van het IT-budget naar hosting en cloud en is de verwachting dat het aandeel van cloud verder zal toenemen, zo meldt nieuwssite AG op basis van de recent verschenen cloudadoptiemonitor van branchevereniging DHPA en technologieleverancier HPE. Hieruit blijkt dat meer dan driekwart van de Nederlandse bedrijven een on-premise IT-voorziening heeft. Bij gehoste of public cloud IT-systemen is de marktpenetratie respectievelijk 65 procent en 59 procent. Een vijfde van de Nederlandse bedrijven heeft inmiddels een ‘cloud first’-strategie. Dat is eenzelfde percentage van de bedrijven die eerst kijken naar een eigen/on premise-oplossing voordat ze een cloudoplossing overwegen.

Van het IT-budget gaat nu het bijna 50 procent naar on-premise. De andere helft belandt bij (public) cloud en hosting. De verwachting is dat die verhouding na 2019 langzaam zal veranderen. Gevraagd naar de prognose zeggen de respondenten dat 47,7 procent van het budget in 2020 naar on-premise zal gaan. Volgend jaar krijgt (public) cloud een groter stuk van de taart. De uitgaven aan hosting blijven min of meer stabiel.

 

Horde

Een belangrijke horde op de weg naar hosting of cloud is budget of kosten. Ook security risico’s worden vaak genoemd. Opvallend is dat bedrijven ook vinden dat ze niet voldoende kennis in huis hebben om de stap naar hosting of cloud te maken. “Voor ons als branche betekent dat we als sector gezamenlijk en als specialisten individueel eindgebruikers nog meer en beter moeten voorlichten over wat de mogelijkheden van cloud zijn”, zegt directeur Ruud Alaerds van de branchevereniging. DHPA tegen AG.

Alaerds is ook blij met de uitkomsten dat organisaties graag voor een lokale IT-dienstverlener of lokale service provider kiezen. Een kwart van de organisaties noemt de lokale IT-dienstverlener al een belangrijke partner en 17 procent kiest voor een Nederlandse hoster of service provider. “Dat bevestigt de belangrijke rol die lokale Nederlandse IT bedrijven hebben hierin.”

Het is voor het eerst dat DHPA en HPE het onderzoek naar cloudgebruik in Nederland uitvoeren. De bedoeling is om elk kwartaal uitkomsten te presenteren en zo een consistent beeld van de ontwikkeling van het cloudgebruik in Nederland te geven.

BTG: Verbinding, verbreding en verdieping

Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) behartigt de belangen van Nederlandse bedrijven en instellingen door kennis over te dragen en ervaringen uit te wisselen o.a. tijdens events

BTG in beeld en geluid

Expertsessies

 • Geen evenementen
 • Magazine

  BTG in Business - Najaar 2022
  Lees de laatste editie

  Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

  Op de hoogte blijven van evenementen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.