Gartner: ‘Toenemende digitalisering vraagt om nieuwe wet- en regelgeving’

De toenemende digitalisering van de samenleving zet huidige wet- en regelgeving in steeds verder onder druk. CEO's, CIO's en andere leidinggevenden moeten dan ook samenwerken om tot nieuwe regelgeving te komen die individuen en groepen beschermd en tegelijkertijd een innovatieve groeiende economie stimuleert.

Dit stelt Gartner op basis van onderzoek. "Het vertrouwen in digitale instellingen zoals sociale media is afgenomen, de bezorgdheid over zowel gegevensbescherming als privacy toegenomen en het activisme van werknemers en bedrijven gestegen", aldus Mark McDonald, research vice president bij Gartner. "Deze en andere zorgen wijzen op een verstoring van het huidige op zelfregulering gebaseerde systeem voor digitale regelgeving en behoefte aan nieuwe benaderingen."

Uitdagend en complex
Regelgeving in een digitale wereld is uitdagend en complex. Gartner verwacht dan ook niet dat regelgevers enkele allesomvattende wetten zullen introduceren. Het onderzoeksbureau noemt het waarschijnlijker dat regelgeving gaat bestaan uit een mix van regels afkomstig van verschillende regelgevers en met betrekking tot meerdere vakgebieden. Hierdoor ontstaat behoefte aan een kader voor het organiseren, evalueren en ontwikkelen van regelgeving met duidelijke resultaten, focus en reikwijdte.

De structuur van de digitale samenleving weerspiegelt de structuur van digitale technologie. Gartner identificeert vier niveaus van de digitale samenleving die bovenop een substructuur van commerciële, communicatieve en technologische mogelijkheden liggen:

• Digital Society - De som van de interacties, informatie, waarde en prioriteiten die mensen, organisaties en dingen in een digitale en fysieke verbonden wereld creëren.
• Digital Platformen - Verzamelingen van digitale bedrijven die samen wereldwijde waardeketens vormen. Platformen trekken kopers en verkopers aan om te handelen op een specifieke verzameling van digitale diensten.
• Digital Business - Nieuwe bedrijfsmodellen en -ontwerpen die mensen, bedrijven en zaken met elkaar verbinden om de omzet, efficiëntie, veiligheid en kwaliteit te verhogen.
• Digital Society Infrastructure - De instituten en fundamentele elementen van de fysieke en digitale wereld, waaronder kritieke fysieke infrastructuur en cyberinfrastructuur.

Kader voor nieuwe tools
"Het erkennen van deze lagen binnen de digitale samenleving geeft regelgevers en de samenleving een kader om nieuwe tools en opties in te plaatsen. Regels kunnen voor iedere laag specifiek zijn. Zo is de Europese wetgeving inzake de AVG - een voorbeeld op infrastructuurniveau van de digitale samenleving - zeer specifiek over de omgang met persoonlijke informatie en de rechten van mensen. Het is een fundamentele regel die van toepassing is op alle niveaus daarboven", legt McDonald uit. "Als alternatief bestaan er op het niveau van het digitale bedrijfsleven regels met betrekking tot digitale marketingpraktijken. Op deze manier bieden de niveaus een structuur voor het op een samenhangende manier organiseren, evalueren, identificeren van leemten en de ontwikkeling van regelgeving en regels."

Het opstellen van effectieve nieuwe regels houdt in dat nieuwe manieren van werken moeten worden ontwikkeld rond de omgang met regelgeving en nieuwe regulatorische mechanismen. Het doel is regels op te stellen die gebaseerd zijn op en consistent zijn met de structuur en dynamiek van de digitale samenleving. "Ongeacht hoe regelgeving zich ontwikkeld, staat één ding buiten kijf: regelgeving is gebaat bij een diversiteit aan bijdragen en debatten. Om een constructieve bijdrage te kunnen leveren moet men beginnen met het delen van begrip, in dit geval een kader voor digitale regelgeving", aldus McDonald.

BTG: Verbinding, verbreding en verdieping

Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) behartigt de belangen van Nederlandse bedrijven en instellingen door kennis over te dragen en ervaringen uit te wisselen o.a. tijdens events

BTG in beeld en geluid

Expertsessies

 • Geen evenementen
 • Magazine

  BTG in Business - Najaar 2022
  Lees de laatste editie

  Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

  Op de hoogte blijven van evenementen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.