Gemeenten bezorgd over kabinetsplannen rond 5G

Het kabinet wil telecombedrijven ruim baan geven om antennes voor 5G, de nieuwste generatie mobiele communicatie, in de openbare ruimte op te hangen. Maar gemeenten vrezen verrommeling van het straatbeeld en problemen met het beheer van het straatmeubilair waaraan de nieuwe antennes moeten worden opgehangen.

BTG organiseert op zaterdag 28 september samen met de gemeente Krimpen aan den IJssel een symposium over smart cities, waar dit onderwerp ook zeker aan de orde zal komen. Aanmelden kan hier.

Stortvloed aan klachten
Ook voorzien gemeenten een stortvloed aan klachten van burgers over vermeende gezondheidsrisico's, zo meldt Het Financieele Dagblad. Zeker tien gemeenten, waaronder Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Eindhoven hebben volgens de krant in een consultatieronde hun ongenoegen geuit op voorgestelde wijzigingen in de telecommunicatiewet. Een belangrijke wijziging gaat over de verplichting aan lokale overheden om publieke ruimte en infrastructuur, zoals overheidsgebouwen, lantaarnpalen en stoplichten, in principe ter beschikking te stellen aan de telecomproviders wanneer die hier nieuwe antennes aan willen hangen.

Beheer
Behalve het beschikbaar stellen van publieke locaties zien gemeenten ook op tegen het beheer ervan. Ze vragen zich af hoe om te gaan met het verplaatsen van een bushokje of de sloop of verbouwing van een gebouw met een 5G-antenne. De telecombedrijven relativeren de impact van de komst van 5G. Een forse uitbreiding van het aantal antennes is alleen noodzakelijk wanneer op grote schaal van de hoogste frequentie (26 GHz) gebruikt gemaakt wordt. Dat zijn de telecombedrijven naar eigen zeggen niet van plan.
Het kabinet gaf deze zomer aan in een voorlopig wetsvoorstel ruim baan te maken voor de aanleg van 5G-zendmasten in Nederland. Gemeenten krijgen de plicht om mee te werken aan de aanleg van antenne-installaties voor supersnel internet in openbare gebouwen, lantaarnpalen en verkeerslichten.

BTG: Verbinding, verbreding en verdieping

Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) behartigt de belangen van Nederlandse bedrijven en instellingen door kennis over te dragen en ervaringen uit te wisselen o.a. tijdens events

BTG in beeld en geluid

Expertsessies

 • Geen evenementen
 • Magazine

  BTG in Business - Najaar 2022
  Lees de laatste editie

  Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

  Op de hoogte blijven van evenementen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.