Nieuw vlaggeschip Huawei zonder Android

Huawei heeft zijn nieuwe vlaggenschepen, de Mate 30 en Mate 30 Pro, in München gelanceerd zonder Google-ondersteuning. Commercieel gezien is dat hoogstwaarschijnlijk de doodsteek voor het apparaat op de Europese markt.

De Mate 30 Pro is het nieuwe topmodel van Huawei waarvoor het bedrijf alle technologische registers heeft opengetrokken. Het apparaat heeft, naar eigen zeggen, een camera die kan wedijveren met spiegelreflexcamera’s, een top-processor, razendsnelle (draadloze) laadtechnologie, een enorm oled-scherm met gebogen randen en meer lekkers. Wat de Mate 30 echter moet ontberen, zou weleens net zo cruciaal kunnen blijken als al die technologische innovaties: toegang tot het Google-ecosysteem.
De Mate draait immers wel degelijk op Android (dat opensource is), maar heeft geen Google-apps als Gmail, YouTube, Google Maps of de Play Store aan boord. Om het probleem met de Google Play Store op te vangen, voorziet Huawei in een eigen downloadwinkel: AppGallery. Alleen bevat die bijlange niet alle apps die hier in Europa gebruikt worden. Huawei heeft wel een bedrag van een miljard dollar vrijgemaakt om de AppGallery verder uit te bouwen, maar het zal allicht een werk van lange adem zijn om die winkel net zo populair en drukbezet te maken als de Google Play Store.

China
In China speelt het ontbreken van Google veel minder een rol dan in Europa. Chinese smartphonegebruikers zetten immers al jarenlang eigen alternatieven voor populaire westerse apps op hun telefoons. WeChat in plaats van Whatsapp en Weibo in plaats van Twitter
Huawei staat al enkele maanden op een zwarte lijst van de regering Trump, waardoor Amerikaanse bedrijven (zoals Google) geen handel meer mogen drijven met de Chinese onderneming. Volgens Trump zou Huawei-(netwerk)apparatuur immers voor spionage in te zetten zijn en is het bedrijf een bedreiging voor de Amerikaanse veiligheid. Of dat echt zo is, is lastig in te schatten. Huawei ontkent, al zijn er ook rapporten dat de banden tussen het bedrijf en de Chinese overheid veel nauwer zijn dan we in het Westen denken. Hoogstwaarschijnlijk wordt het bedrijf ook als wisselgeld ingezet in de Chinees-Amerikaanse handelsoorlog.

Doorbraak
Wanneer de Mate 30 en Mate 30 Pro op de markt komen, is nog niet bekendgemaakt door Huawei. Ook dat lijkt erop te duiden dat het bedrijf de situatie nog even wil afwachten. Als er een doorbraak zou komen in het Chinees-Amerikaanse conflict, kunnen de apparaten alsnog met Google uitgeleverd worden in Europa. Het eerdere bericht dat de Mate 30 ontgrendelbaar zou worden, is inmiddels door Huawei tegengesproken.

De prijzen zijn al wel bekend. De Huawei Mate 30 kost 799 euro voor acht gigabyte ram en 128 gigabyte opslagcapaciteit. De Huawei Mate 30 Pro verandert voor 1.099 euro van eigenaar. Die krijgt daarvoor acht gigabyte ram en 256 gigabyte rom ter beschikking. Er komt ook een versie met 5G voor honderd euro meer.

BTG: Verbinding, verbreding en verdieping

Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) behartigt de belangen van Nederlandse bedrijven en instellingen door kennis over te dragen en ervaringen uit te wisselen o.a. tijdens events

BTG in beeld en geluid

Expertsessies

 • Geen evenementen
 • Magazine

  BTG in Business - Najaar 2022
  Lees de laatste editie

  Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

  Op de hoogte blijven van evenementen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.