Private mobiele netwerken bieden kansen voor kritische bedrijfsprocessen

In Nederland bieden drie providers 4G/LTE-connectiviteit, maar voor het bedrijfsleven is een private mobiele netwerke ook een optie. Tijdens een door BTG georganiseerde paneldiscussie tijdens het Telecom Infra event 2019 op donderdag 26 september zal worden besproken wat de voordelen van dergelijke privénetwerken zijn, met name voor kritische bedrijfsprocessen.

Inmiddels zijn de leden van de BTG Expertgroep KMBG ook uitgenodigd voor een bijeenkomst op 9 oktober tussen 10 en 12 uur in Driebergen.
De discussie tijdens het Telecom Infra event staat onder leiding van Koen Mioulet, solutions manager enterprise mobility bij Cellnex Telecom en tevens lid van de expertgroep KMBG (Kritisch Mobiele Breedband Gebruikers) van BTG. Verder zullen medewerkers van Schiphol en overslagbedrijf ECT deelnemen aan de paneldiscussie.
Volgens Mioulet biedt een privaat LTE-netwerk bewezen voordelen: “Private LTE-netwerken leg je als bedrijf of organisatie voor eigen gebruik aan op jouw terrein of in jouw kantoorgebouw. Maar waarom zou ik een eigen 4G-netwerk aanleggen als partijen als KPN dat al doen? De reden is dat een bedrijf zelf de prestaties van zijn LTE-netwerk, vastgelegd in KPI’s, kan beïnvloeden. Bedrijven als Shell of Schiphol kunnen daarom voor bijvoorbeeld IoT-toepassingen en machine-2-machine-communicatie overwegen een Private LTE-netwerk aanleggen, waarmee ze de uptime, latency en doorvoersnelheid helemaal zelf in handen hebben.”
De kosten van zo’n privénetwerk zijn in de optiek van Mioulet goed te rechtvaardigen: “Zo’n netwerk kost vermoedelijk meer dan losse abonnementen bij providers, maar veel bedrijfskritieke processen zijn het meer dan waard om deze helemaal zelf onder controle te hebben. Bovendien kunnen de kosten meevallen. Voor enkele tienduizenden euro’s kun je al een LTE-netwerkje aanleggen.”

Praktijkvoorbeeld: ECT
Mioulet geeft een praktijkvoorbeeld van een geslaagde implementatie van een Private LTE-netwerk: “ECT in Rotterdam heeft een eigen LTE-netwerk met duidelijke KPI’s. Het private netwerk wordt gebruikt om automated guided vehicles aan te sturen. Zij hebben al jaren geleden geconcludeerd dat ze een private LTE-netwerk nodig hadden omdat ECT met wifi of een publiek 4G-netwerk de bedrijfszekerheid onvoldoende kunnen garanderen.“
Met de mogelijkheid om als bedrijf een licentie voor een eigen stukje spectrum te bemachtigen, is Nederland volgens Mioulet vrij uniek: “We hebben in ons land speciale frequentiebanden vrijgehouden voor bedrijfsnetwerken: de 1800MHz en 3,5GHz-band. Ik kan daarop 20MHz of 40Mhz aanvragen. Het spectrum wordt technologie-agnostisch uitgegeven, dus het ministerie vraagt niet welk type netwerk je er op wilt uitrollen.”
Hij vervolgt: “Je krijgt bij de licentie een maximaal zendvermogen toegewezen, zodat een bepaalde frequentie ergens anders in Nederland weer hergebruikt kan worden. Maar je kunt dus als bedrijf aan die frequenties komen en dat is uniek, want dat bieden lang niet alle landen. Deze licenties worden uitgegeven op basis van first come, first serve basis. Dus je moet niet te lang wachten, want anders kun je achter het net vissen.”

Voordelen 5G
Inmiddels staat de introductie van 5G-netwerken voor de deur. Dat biedt volgens Mioulet nog meer mogelijkheden: “5G biedt de mogelijkheid tot slicing. Daarmee kun je nog beter dan 4G een subnetwerk creëren met precies die prestaties die je voor je bedrijf nodig hebt. Je kunt een netwerk maken met exact de gewenste latency, doorvoer, resilience en de spectral efficiency die je nodig hebt. 5G maakt het hele verhaal nog beter.”
Tenslotte wil Mioulet nog wijzen op het bestaan van private 2G-netwerken die zich al jaren bewijzen. “Dat zijn er honderden. Deze GSM-verbindingen worden bijvoorbeeld gebruikt in de gezondheidszorg of door hulpverleners.”

Bron: FHI.nl

BTG: Verbinding, verbreding en verdieping

Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) behartigt de belangen van Nederlandse bedrijven en instellingen door kennis over te dragen en ervaringen uit te wisselen o.a. tijdens events

BTG in beeld en geluid

Expertsessies

 • Geen evenementen
 • Magazine

  BTG in Business - Najaar 2022
  Lees de laatste editie

  Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

  Op de hoogte blijven van evenementen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.