United 4 Smart Sustainable Cities en BTG slaan de handen formeel ineen; op naar de volgende fase!

Op zaterdag 28 september jl. organiseerde BTG samen met de Gemeente Krimpen aan de IJssel een symposium over Smart Sustainable Cities. Met een keur aan sprekers en gasten werd dit symposium op het Gemeentehuis in Krimpen aan den IJssel geopend door Eric Reij (voorzitter BTG) en burgemeester Martijn Vroom. Tijdens dit zeer drukbezochte symposium maakte Mrs. Kari Eik (Secretary General OiER) bekend dat BTG de formele partner is in Nederland om het project U4SSC van de UN verder uit te rollen. De reden is dat BTG Vereniging vanuit een onafhankelijke rol, dit in combinatie met de aangesloten bedrijven, organisaties, contacten met de overheid etc. de brugfunctie kan vervullen naar de steden die een “Smart Sustainable City” willen worden.

BTG heeft vanuit haar Expertgroup “Smart Society” de concrete link naar Smart Cities, Smart Industries, Smart Education en de link naar Smart Government. Op deze wijze creëert BTG samen met U4SSC een eco-systeem en het is de bedoeling om dit concept in het najaar uit te rollen in NL.
Zoals Petra Claessen, Directeur BTG & TGG in haar vlammend betoog tijdens het symposium aangaf, bestaan de contacten met de UN, Kari Eik en Krimpen aan den IJssel al vanaf juni 2018. Krimpen aan den IJssel is al gestart in het U4SSC traject en de tweede stad die mee gaat doen, is Rijswijk. “Samen met U4SSC zijn we in vergevorderde gesprekken met nog eens tien gemeenten”.


Een stad die meedoet in het programma van U4SSC ondergaat eerst een uitgebreid assessment over 92 indicatoren, waarin onder meer de sterktes en zwaktes worden gemeten. De uitkomsten leiden tot advies en ondersteuning. Vervolgens kan de betrokken stad actief deelnemen aan het wereldwijde programma, waarin overheden, leveranciers en andere betrokkenen elkaar versterken. BTG is sinds vorig jaar de aanjager van het UN-programma rond Smart Cities in Nederland. “Evident dat we die partijen c.q. partners erbij zullen betrekken die een meerwaarde kunnen betekenen om een stad meer “smart en sustainable” te maken, aldus Petra Claessen.

Jan-Peter Balkenende en Piet-Paul Verheggen
Een andere boeiende spreker op het symposium was voormalig premier Jan-Peter Balkenende, Voorzitter van de Dutch Sustainable Growth Coalition. Hij sprak onder meer over de veranderingen in de maatschappij, waarin duurzaamheid en stakeholderswaarde een steeds grotere en niet meer weg te denken rol spelen. “Samenwerken tussen alle betrokken partijen, op een respectvolle wijze, is daarbij noodzakelijk om grote maatschappelijke initiatieven als Smart Cities te laten slagen”. Aldus Balkenende, die in de komende editie van BTG Magazine uitgebreid aan het woord komt hierover.

Pieter-Paul Verheggen van het onderzoeksbureau Motivaction nam de deelnemers van het symposium mee in de gedachtenwereld van de consument, de burger waarbij het binnen smart cities natuurlijk allemaal om draait. Pieter-Paul liet, samen met zijn collega Kevin Hengstz, uitvoerige onderzoeken zien, waaruit met name de aspecten privacy en security voor terughoudendheid zorgen als het om smart cities gaat. “Neem de early adaptors, die enthousiast zijn en de positieve kansen zien, mee in je verhaal. Maar neem de critici en sceptici serieus. Want dat is een grote groep en die moet het ook zien zitten. ”
Epko van Nisselrooij van Axis Communications presenteerde als leverancier een aantal gebruikerscases, waaronder een uitgebreid en intelligent camerasysteem, waarmee de gemeente Krimpen aan den IJssel en dus ook andere gemeentes, slim kunnen anticiperen op veranderingen of noodsituaties via de monitoring en analyse van data.
Het symposium werd afgesloten door een korte terugblik vanuit BTG door Petra Claessen, samen met burgemeester Martijn Vroom en dagvoorzitter Danny Frietman. Toegezegd is dat er een vervolg hier komt en dat ook andere gemeentes hierbij van harte welkom zijn.

Met de strekking: “BTG building bridges in a digital environment together with U4SSC, the Cities, solution Partners , the Governement etc. “ We are ready to act. Let’s do it “ werd dit unieke symposium afgesloten. Volg BTG ook op deze nieuwe ontwikkelingen en ook m.b.t. het meest actuele nieuws, via de website en social media.

BTG: Verbinding, verbreding en verdieping

Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) behartigt de belangen van Nederlandse bedrijven en instellingen door kennis over te dragen en ervaringen uit te wisselen o.a. tijdens events

BTG in beeld en geluid

Expertsessies

 • Geen evenementen
 • Magazine

  BTG in Business - Najaar 2022
  Lees de laatste editie

  Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

  Op de hoogte blijven van evenementen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.