ACM haalt ongebruikte 06-nummers terug

De ACM benadert telecombedrijven over hun gebruik van 06-nummers. Nummers die niet binnen een jaar na toekenning in gebruik zijn, moeten worden ingeleverd bij de ACM. Op die manier wil de ACM voorkomen dat er een tekort aan 06-nummers ontstaat.

VodafoneZiggo heeft inmiddels 1,2 miljoen ongebruikte 06-nummers teruggegeven aan de ACM. Dat is ruim 2% van het totaal aantal beschikbare 06-nummers. Daarmee daalt het uitgiftepercentage van 06-nummers voor het eerst sinds jaren tot onder de 90%.
De actie van VodafoneZiggo was voor ACM aanleiding om ook bij de andere telecombedrijven aan de bel te trekken en hen te vragen om ongebruikte nummers terug te geven. De nummers komen na een ‘afkoelperiode’ opnieuw beschikbaar voor uitgifte door de ACM. Die periode voorkomt dat een nieuwe nummergebruiker gebeld wordt door mensen die de vorige nummergebruiker willen bereiken. In totaal zijn er nu 54,5 miljoen uitgegeven 06-nummers,

Wat doet de ACM?
Als de ACM 06-nummers toekent aan een telecomaanbieder dan is de voorwaarde dat de toegekende nummers binnen een jaar na toekenning in gebruik zijn. Neemt de telecomaanbieder een nummer niet tijdig in gebruik, dan heeft de ACM de bevoegdheid om het in te trekken.
De ACM is als toezichthouder verantwoordelijk voor de voorraad telefoonnummers in Nederland. Beschikbare nummers worden uitgegeven aan telecomaanbieders, die de nummers vervolgens in gebruik kunnen geven aan eindgebruikers.

Bij tekort: andere nummers
Op dit moment zijn er 60 miljoen nummers beschikbaar, zol meldt de techsite bright.nl. Maar niet alle nummers worden ingezet voor mobiele telefonie. Alleen 06-nummers die beginnen met een 1 tot en met een 5 (06-1******* t/m 06-5*******) en met een 8 (06-8*******) worden gebruikt door mobiele telefoons. Als er ineens een tekort dreigt, kunnen er nog meer nummers worden vrijgegeven. Zo zijn er nog reeksen met 06-nummers die niet gebruikt worden, maar wel toegewezen zijn aan oude diensten. Zoals bijvoorbeeld voor semafoons, die we beter kennen als piepers of buzzers. Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat kan de opdracht geven om die beschikbaar te maken voor mobiele telefonie.

En dan is er nog de optie om de 06-nummers vrij te geven die beginnen met een 0 en een 9. Ook die optie moet het ministerie lichten. Dat zou betekenen dat er 20 miljoen nieuwe nummers bijkomen. Het ministerie kan er volgens ACM ook voor kiezen om er twaalfcijferige blokken van te maken, waardoor er nog meer nummers beschikbaar komen.

BTG: Verbinding, verbreding en verdieping

Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) behartigt de belangen van Nederlandse bedrijven en instellingen door kennis over te dragen en ervaringen uit te wisselen o.a. tijdens events

BTG in beeld en geluid

Expertsessies

 • Geen evenementen
 • Magazine

  BTG in Business - Najaar 2022
  Lees de laatste editie

  Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

  Op de hoogte blijven van evenementen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.