Innovatie Floriade Expo 2022 krijgt vorm tijdens 5G Field Lab Inspiratiedag

Tijdens de inspiratiedag die BTG gisteren organiseerde met de gemeente Almere en Floriade Almere 2022 BV zijn de contouren neergezet van het 5G Field Lab op het toekomstige expositieterrein. Daarnaast zijn nieuwe inzichten gedeeld in de kansen die technologie biedt voor het maken van Sustainable Smart Cities.

Deze bijzondere dag waarin het met name ging over de kansen van digitalisering rond de Floriade Expo en Sustainable Smart Cities werd geopend door Danny Frietman, Petra Claessen, Directeur BTG/TGG en Peter Verdaasdonk, directeur Floriade Almere 2022 BV. Heleen Uijt de Haag, plaatsvervangend directeur Digitale Economie – Ministerie van Economische Zaken en Klimaat sprak over de visie van de overheid rond digitalisering, en met name het dossier 5G. Leonie van den Beuken deelde als Programmadirecteur Amsterdam Smart City een aantal praktijkvoorbeelden die ingezet zouden kunnen worden in de Gemeente Almere. Ervaringen van het succesvolle programma 5G Field Lab Groningen werden gedeeld door Peter Rake, Programma Directeur 5Groningen en winnaar van de BTG Award 2019. Tijdens het boeiende programma waren ook enkele breakout sessies georganiseerd waar door bijna 100 deelnemers enthousiast aan werd deelgenomen.

CDO van Floriade Expo 2022 Bert Krikke gaf inzichten in de aanpak rond de zogeheten ‘iStreets’. Deze nemen een belangrijke plek in binnen het stedenbouwkundige plan dat aan de basis ligt van de Expo.
iStreets is hét project waarin de innovatieve ambities van de Floriade Expo op een interactieve manier samenkomen. Het is een inclusieve, intelligente en circulaire (oneindige) leefomgeving, waarin kennis, educatie en interactieve programma’s over de Groene Stad van de Toekomst worden getoond.

Floriade Expo 2022 geeft inzicht in de Groene Stad van de Toekomst. In 2050 woont bijna 70% van de wereldbevolking in steden. Hoe houden we deze veilig, gezond en attractief?
Met het thema Growing Green Cities richt Floriade Expo 2022 zich op de Groene Stad van de Toekomst. Daarbij draait alles om 4 subthema’s: groen, voeding, energie en gezondheid.
Gedurende 6 maanden biedt wereldtuinbouwtentoonstelling Floriade Expo 2022 een unieke kijk op de huidige oplossingen voor de Groene Stad van de Toekomst. Met een unieke bomen- en plantenverzameling, verrassende attracties, innovatieve inzendingen van over de hele wereld, inspirerende evenementen en nog véél meer.

Op het terrein draait het straks om wat digitale innovatie kan bijdragen aan duurzame ontwikkelingen in de stad in een 5G field lab. Bijvoorbeeld op het gebied van mobiliteit en voeding. Frans Jorna, directeur Digitale Stad: “Er zullen daar veel toepassingen zijn die een hoge mate van connectiviteit nodig hebben. Denk aan sensoren en andere Internet of Things-apparaten. We willen er ook augmented reality en virtual reality breed inzetten. Het is de perfecte gelegenheid om met partners in een field lab 5G te gaan testen. We willen in dat lab de interactie tussen mens en technologie gaan onderzoeken. Kijken wat het kan doen en of het nodig is voor dit soort toepassingen.”

De dag werd afgesloten door een pleidooi vanuit BTG om met meerdere partijen de handen ineen te slaan en 5G toepassingen tot een succes te maken, ook bij Floriade Expo 2022. "BTG Building bridges in a digital environment" aldus Petra Claessen.

BTG: Verbinding, verbreding en verdieping

Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) behartigt de belangen van Nederlandse bedrijven en instellingen door kennis over te dragen en ervaringen uit te wisselen o.a. tijdens events

BTG in beeld en geluid

Expertsessies

 • Geen evenementen
 • Magazine

  BTG in Business - Najaar 2022
  Lees de laatste editie

  Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

  Op de hoogte blijven van evenementen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.