Gebruik clouddiensten stijgt 14 procent

In 2018 maakte bijna de helft van de Nederlandse bedrijven gebruik van clouddiensten, 14 procent meer dan twee jaar daarvoor. De meest gebruikte vormen van cloud-computing zijn database hosting en opslag van bestanden (als cloud-dienst), zo blijkt uit de nieuwste rapportage van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

In deze negende editie van 'ICT, kennis en economie' beschrijft het CBS de meest actuele gegevens over de Nederlandse kenniseconomie in brede zin. Wat is het belang van de ICT-sector in de Nederlandse economie? Hoe gebruiken bedrijven en personen ICT? Hoeveel kenniswerkers worden er opgeleid en hoe vaak worden opleidingen of cursussen gevolgd? En hoe ontwikkelen bedrijven nieuwe kennis via R&D?Uit het onderzoek blijkt dat database hosting en opslag van bestanden (als cloud-dienst) in 2018 door 35 procent van de bedrijven werd gebruikt. Het gebruik van rekenkracht voor software van het bedrijf in de cloud kwam het minst vaak voor.

De statistici concluderen dat grotere bedrijven verhoudingsgewijs vaker gebruik maken van cloud computing dan kleinere bedrijven. Van de bedrijven met meer dan 250 werkzame personen gebruikte bijna 80 procent cloud-diensten. Bij 46 procent van de bedrijven van tien tot vijftig medewerkers was dat het geval.Vooral in de ict worden veel cloud-diensten gebruikt. In de horeca maakten veel minder bedrijven gebruik van cloud-computing: een op de drie, licht het CBS toe.

Positief

In 2018 nam het aantal ICT’ers toe en het aantal vacatures in de ICT-sector bereikte een hoogtepunt. Vrijwel alle Nederlandse huishoudens hebben toegang tot internet. Sociale media zijn populair, maar ook het online televisiekijken nam de laatste jaren een hoge vlucht. Het aandeel Nederlanders dat online aankopen (e-shoppen) doet, is opnieuw verder gestegen. Cloud-computing, 3D-printing en robotica zijn vormen van relatief nieuwe ICT-toepassingen die onderdeel zijn gaan uitmaken van het ICT-landschap van bedrijven. Het aandeel hoogopgeleiden in de Nederlandse bevolking neemt al jaren gestaag toe. Wel blijft het aandeel bèta-afgestudeerden in Nederland achter bij andere landen in Europa. De huidige kenniseconomie en de toenemende mate van globalisering vereisen dat werkenden blijven leren en zichzelf blijven ontwikkelen. In 2017 groeide de ICT-sector sterker dan de totale economie. Investeren in R&D en innovatie is van belang om te blijven groeien. Bedrijven, instellingen en het hoger onderwijs gaven meer uit aan onderzoek en ontwikkeling. Het aantal bedrijven dat technologisch innoveerde nam toe. Nederlandse bedrijven waren relatief sterk in productinnovatie.

Deze publicatie bevat naast CBS-cijfers ook gegevens van andere organisaties zoals Eurostat en de OESO, en geeft zo een samenhangend overzicht van de Nederlandse kenniseconomie. Daarmee vormt ook deze editie van ICT, kennis en economie een waardevolle informatiebron voor onderzoekers, beleidsmakers en andere geïnteresseerden.

BTG: Verbinding, verbreding en verdieping

Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) behartigt de belangen van Nederlandse bedrijven en instellingen door kennis over te dragen en ervaringen uit te wisselen o.a. tijdens events

BTG in beeld en geluid

Expertsessies

 • Geen evenementen
 • Magazine

  BTG in Business - Najaar 2022
  Lees de laatste editie

  Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

  Op de hoogte blijven van evenementen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.