Gartner: ‘Wereldwijde IT-investeringen groeien met 3,7% in 2020 na zwak 2019’

De wereldwijde IT-investeringen komen in 2019 uit op 3,7 biljoen dollar. Dit is 0,4% meer dan in 2018, waarmee de stijgende IT-investeringen afzwakken. Naar verwachting keert het tij echter in 2020 met een voorspelde groei van 3,7%, wat voornamelijk te danken is aan investeringen in zakelijke software.

Dit blijkt uit cijfers van onderzoeksbureau Gartner. "De vertraging in IT-bestedingen in 2019 zet naar verwachting niet door in 2020, ondanks zorgen over een recessie en bedrijven die besparen op discretionaire IT-investeringen", licht John-David Lovelock, research vice president bij Gartner, toe.

Compliance is een topprioriteit
Het complexe geopolitieke klimaat duwt compliance met regelgeving naar de top van het prioriteitenlijstje van organisaties. De totale investeringen in security nemen in 2019 naar verwachting met 10,5% toe. Vooral investeringen in de cloud security stijgen snel; naar verwachting stijgen de investeringen in deze vorm van beveiliging in de komende vijf jaar met 41,2%. "Het draait niet alleen om het buiten houden van 'kwaadwillenden'", zegt Lovelock. "Het gaat ook om de toenemende noodzaak compliant te zijn met importheffingen en handelsbeleid, intellectuele eigendomsrechten en meerdere - soms overlappende - privacywetten."

Ondanks de huidige handelsoorlog tussen de Verenigde Staten (VS) en China, stijgen de Amerikaanse IT-investeringen naar verwachting met 3,5%. Dit is aanzienlijk meer dan in China, waar de IT-investeringen naar verwachting met 0,1% stijgen. "Importheffingen hebben vooralsnog geen directe impact op IT-investeringen", zegt Lovelock. "Indien de heffingen worden uitgebreid naar apparaten als PC's en mobiele telefoons, schakelen fabrikanten waarschijnlijk over op andere leveringsroutes om kosten te minimaliseren en hun technologie buiten China te produceren."

Devices-markt krimpt het hardst
De devices-markt laat van alle segmenten de grootste daling in investeringen zien in 2019. Naar verwachting wordt in 2019 zo'n 675 miljard dollar uitgegeven aan apparaten, wat 5,3% lager is dan de 713 miljard dollar die in 2018 werd geïnvesteerd. Naar verwachting laat het segment in 2020 echter een groei van 1,2% zien.

"Vergelijkbaar met hoe consumenten een grens hebben bereikt voor opwaarderen naar nieuwe technologie en applicaties, zouden technologie managers en product managers alleen moeten investeren in een volgende generatie producten die hen daadwerkelijk helpt een echt technologiebedrijf te zijn."

Inhaalslag rond omarming van de cloud
Als we kijken naar het gebruik van de cloud gaat de VS aan leiding; het land is goed voor meer dan de helft van de wereldwijde investeringen in de cloud. De huidige groei in IT-investeringen is volgens Gartner in belangrijke mate te danken aan een inhaalslag van andere landen. Zo lopen sommige landen één tot zelfs zeven jaar achter met cloud adoptie.

"Ter vergelijking: het land dat wat betreft cloud investeringen de VS volgt is het Verenigd Koninkrijk, dat slechts 8% uitgeeft aan publieke cloud diensten. Een andere interessante uitschieter is China, dat van alle landen de hoogste groei in cloud investeringen laat zien. Hoewel China het investeringsgat dicht, bereikt het tot 2023 nog niet het niveau van de VS."

Gartner verwacht dat organisaties die een relatief groot deel van hun IT-budget in de cloud investeren in de toekomst erkend zullen worden als digitale leiders. "Veel bedrijven proberen kosten te besparen of te investeren in groei. De best presterende organisaties doen echter beide. Een kernuitdaging voor de sector is hoe organisaties gelijktijdig als een traditioneel bedrijf en technologiebedrijf kunnen opereren", aldus Lovelock. De research vice president van Gartner verwacht dat deze uitdagingen in belangrijke mate toekomstige trends in IT-investeringen zullen drijven.

Webinar
Meer informatie is beschikbaar in de webinar ‘IT Spending Forecast, 3Q 2019 Update: The Next Generation of Cloud' van Gartner.

BTG: Verbinding, verbreding en verdieping

Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) behartigt de belangen van Nederlandse bedrijven en instellingen door kennis over te dragen en ervaringen uit te wisselen o.a. tijdens events

BTG in beeld en geluid

Bijeenkomsten

Expertsessies

 • Geen evenementen
 • Magazine

  BTG in Business - Najaar 2022
  Lees de laatste editie

  Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

  Op de hoogte blijven van evenementen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.