Flinke winstsprong voor KPN in Q3

KPN heeft in het derde kwartaal van 2019 de omzet licht zien dalen, terwijl de winst flink aantrok, met name door de verkoop van dochterbedrijf NLDC. KPN is optimistisch en wil de komende jaren autonoom groeien.

De nieuwe CEO Joost Farwerck stelde goede vooruitgang te boeken met de uitvoering van de strategie en sprak van solide resultaten. Wel had KPN te kampen met aanhoudende concurrentie. De integratie van het Telfort-merk en klantmigraties naar het zakelijke segment zullen daarbij een impact hebben op de omzet op de korte tot middellange termijn.

De omzet kwam afgelopen kwartaal uit op 1.372 miljoen euro, waar analisten hadden gerekend op 1.361 miljoen euro, nadat vorig jaar nog een omzet werd behaald van 1.398 miljoen euro.
KPN boekte een nettowinst van 314 miljoen euro. Dit was in het derde kwartaal een jaar eerder een winst van 94 miljoen euro. De winstsprong valt vooral te verklaren door de boekwinst van 171 miljoen euro op de verkoop van dochterbedrijf NLDC. Ook kwam er een omzetgerelateerde provisie van 20 miljoen euro binnen het zakelijke segment vrij. Exclusief deze eenmalige posten, zou de nettowinst zijn uitgekomen op 124 miljoen euro. Analisten rekenden op 116 miljoen euro.

Goede kostenbeheersing
De nieuwe CEO Joost Farwerck greep de publicatie van de kwartaalcijfers aan om er een persoonlijke noot aan toe te voegen: “ ben er trots op de rol van CEO van KPN te hebben overgenomen. Mijn primaire focus zal liggen op het uitvoeren van de
huidige strategie. Over het algemeen hebben we goede vooruitgang geboekt bij de uitvoering van onze strategie in het derde kwartaal en onze financiële resultaten waren solide. Onze kwartaalprestaties blijven een mix van een voortdurende concurrentie en de impact van onze strategische acties. De integratie van het merk Telfort en de klantmigraties in ons bedrijfssegment hebben een negatief effect op de omzet op de korte tot middellange termijn. Anderzijds blijven we een sterke en gedisciplineerde kostenbeheersing uitvoeren, wat opnieuw resulteert in een solide groei.”

Duurzaamheid
“Aan de netwerkzijde hebben we de uitrol van onze glasvezeluitrol in Nederland en België verder versneld, onze modernisering van mobiele netwerken levert veelbelovende vroege resultaten op. We hebben ons 5G-netwerk met succes getest met behulp van meerdere 5G fieldlab-locaties in Nederland. Tijdens deze tests hebben we downloadsnelheden gerealiseerd van 1,3 gigabit per seconde, waaruit blijkt dat we in Nederland voorop lopen bij 5G.
Wij zijn ervan overtuigd dat het voor een leider in duurzaamheid van vitaal belang is om ons concurrentievoordeel te behouden met daarbij het veiligstellen van de langetermijnbelangen van al onze stakeholders. Ik ben daarom blij dat Dow Jones Sustainability Indices KPN onlangs hebben erkend als 's werelds tweede meest duurzame telecombedrijf. "
Voor de periode 2019 tot en met 2021 mikt KPN op een autonome groei.

BTG: Verbinding, verbreding en verdieping

Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) behartigt de belangen van Nederlandse bedrijven en instellingen door kennis over te dragen en ervaringen uit te wisselen o.a. tijdens events

BTG in beeld en geluid

Expertsessies

 • Geen evenementen
 • Magazine

  BTG in Business - Najaar 2022
  Lees de laatste editie

  Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

  Op de hoogte blijven van evenementen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.