Douane onderzoekt inzet AI in haven Rotterdam

De douane onderzoekt de mogelijkheden om kunstmatige intelligentie (AI) toe te voegen bij het scannen van containers binnen de Haven van Rotterdam Aan de hand van die scans kan dan worden bepaald of een container gecontroleerd moet worden.

De douane opent in de Haven van Rotterdam niet iedere container die door een terminal heen komt. In plaats daarvan maakt het scans van de containers, die de basis leggen voor een risico-analyse. Die risico-analyse bepaalt vervolgens of een container geïnspecteerd moet worden, zo meldt AG Connect.

Nu wordt onderzocht of die scans ook te koppelen zijn aan beeldherkenning, laat de douane weten.. De AI moet daarbij controleren of hetgeen wat te zien is overeenkomt met de bijbehorende aangifte van de goederen die in de haven aankomen.

“We onderzoeken hoe we beelden van scans kunnen interpreteren in voor de douanemedewerker begrijpelijke inzichten”, legt een woordvoerder van de douane uit aan AG Connect. De bedoeling is dat de douanemedewerker aan de hand van deze inzichten een goede beslissing kan nemen over het al dan niet controleren van de container.

Smokkel tegengaan
Een dergelijk AI-systeem kan helpen om bijvoorbeeld drugssmokkel tegen te gaan. En dat is nodig. Jaarlijks wordt er tussen de 5.000 en 19.000 kilo aan drugs onderschept in de haven, meldde de NOS in mei dit jaar. Dat terwijl onderzoekers van de Erasmus Universiteit schatten dat een kwart van de cocaïne van Europa via de Rotterdamse haven binnenkomt.

AI kan daar dus mogelijk bij helpen. Maar het is ook op andere gebieden in te zetten, stelt de woordvoerder. “Het gebied waarop de techniek kan worden ingezet beperkt zich niet tot verdovende middelen alleen, maar kan op tal van doelgebieden van de Douane worden ingezet.”

Vooralsnog is er geen prototype of systeem in productie. “Er is nu nog sprake van een onderzoekstraject, waarbij we onderzoeken en verkennen wat nodig is om de vertaalslag te maken van de scandata naar begrijpelijke en relevante informatie”, aldus de woordvoerder. Ook wordt nog vastgesteld in hoeverre de voorspellingen en aanwijzingen die AI-systemen kunnen doen, kunnen ondersteunen bij selecties of deze kunnen verbeteren.

Antwerpse haven
De douane is niet de enige die onderzoek doet naar de inzet van AI. Ook de Belgische douane werkt aan een AI-systeem dat drugssmokkel tegen kan gaan. Dit systeem is bedoeld voor de haven van Antwerpen.

De douane in België wil de scanners voor de containers naar de terminals verplaatsen en sniffers plaatsen op kranen die containers uit de boot laden. Die sniffers nemen een staal van de lucht in de containers, waarna de AI bepaalt of een controle nodig is.

BTG: Verbinding, verbreding en verdieping

Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) behartigt de belangen van Nederlandse bedrijven en instellingen door kennis over te dragen en ervaringen uit te wisselen o.a. tijdens events

BTG in beeld en geluid

Expertsessies

 • Geen evenementen
 • Magazine

  BTG in Business - Najaar 2022
  Lees de laatste editie

  Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

  Op de hoogte blijven van evenementen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.