BTG Business Event ‘Intelligent Connectivity’ bij KPN groot succes

Het Business Event met als thema ‘Intelligent Connectivity’ gisteren in het hoofdkantoor van KPN is een groot succes geworden. Ruim 150 bezoekers kregen een keur aan interessante presentaties rond dit thema. Zo sprak KPN-topvrouw Marieke Snoep over de ambities van KPN om mee te doen in de wereld van de hyperscalers en ontvouwde  Heleen Uijt de Haag, Plaatsvervangend directeur Digitale Economie, Ministerie van Economische Zaken en Klimaat de roadmap van de uitrol van 5G.

Zo waren er de nodige primeurs. Wethouder Digitalisering  Barbara Kathmann van de gemeente Rotterdam vertelde over de ambitie van haar stad om in 2025 de slimste stad van Nederland te worden. Een streven dat is samengevat in een nieuw strijdplan: code 010. We hebben daar een groot draagvlak voor nodig. “Veel burgers staan kritisch of wantrouwig tegenover innovatie en de inzet van nieuwe technologie. En het gaat wel om inclusiviteit, dus dat we iedereen betrekken. We moeten oppassen dat we, zoals we hier met elkaar in de technologie-bubble zitten en heilig geloven in de inzet van technologie, daar niet aan voorbij gaan.

Plannen overheid
Ook Heleen Uijt de Haag gaf vanuit het ministerie van EZK een inkijk in de plannen rond 5G, vanuit de overheid.  Zo is er zorg over de achterstand die Nederland heeft  bij de introductie van 5G, omdat men moest wachten op groen licht voor de fusie tussen T-Mobile en Tele2. De visie rond bedrijfsspecifieke  diensten, zoals met de 3,5 GHz band, houdt de gemoederen bij de overheid ook bezig. “We hebben dit voorjaar besloten dat een stuk van deze band beschikbaar komt voor bedrijven. Eind van het jaar gaan we een marktconsultatie doen voor de 26 GHz band, om een beeld te krijgen wat de marktverwachtingen zijn. Voor de 700, 1400 en 2100 MHz is de multibandveiling volgend voorjaar. De 700 MHz offshore zit niet in de veiling, daar speelt een andere behoefte. Zo zien we daar bijvoorbeeld een toename  van windmolenparken en we willen kijken wat de behoefte daar  is.”

Tot slot benoemde zij, evenals meerdere sprekers, de rol die BTG als verbindende factor speelt. “BTG biedt een heel goed platform om partijen bij elkaar te brengen. Vanuit ons ministerie doen we de  oproep om vooral die rol te blijven spelen.”

Nieuwe wereld
Jacob Groote, ook wel mister 5G binnen KPN genoemd, gaf een aantal voorbeelden van use cases die aangaven hoever KPN al is met cases rond 5G. “We moeten een breed portfolio opbouwen om zekerheid te kunnen bieden. En wat 5G betreft; We aint see nothing yet.”

Tom van Kooten is behalve voorzitter van de Expertgroep Young Professionals van BTG nauw betrokken bij innovatie binnen ProRail en vertelde daar met enthousiasme over. Sandra van Heukelom van advocatenkantoor Pels Rijcken & Drooglever Fortuijn gaf vanuit juridisch oogpunt een geheel andere kijk op de onderwerpen. Zij adviseerde om juristen in een vroeg stadium bij technologische ontwikkelingen te betrekken. Het laatste woord was aan Thomas Rau, architect en vooral bekend als aanjager van de circulaire economie. Hij vertelde over de verandering in onze werkwijze rond producten. “Eerder was een product een georganiseerd probleem. Fabrikanten spraken met elkaar af dat een lamp of een wasmachine na zoveel uur kapot mocht gaan. Het was dan niet meer hun zorg, want ze waren geen eigenaar meer. Daardoor belandde uiteindelijk alles bij het afval. In de visie rond circulariteit blijft de producent de eigenaar en behouden producten hun waarde. Zo verkoop je geen auto’s meer, maar mobiliteit.”

Young Professionals
In de ochtend was er een speciaal programma voor Young Professionals, met onder meer verhalen van Daan van Dijk, die deelneemt aan de KPN Young Professional Academy. Verder een inspirerend verhaal van zakenvrouw Janne Vereijken over innovatie. Vooral haar voorbeelden rond de aanpak die Moonshots heet, sprak aan. Ze noemde als voorbeeld het NASA programma om in de jaren zestig een man op de maan te krijgen. Door het  (bijna) onmogelijke  te willen haal je optimaal creativiteit uit mensen en organisaties. Haar boodschap voor de young professionals was dan ook: f*ck business as usual. Luc van Bussel benadrukte in een inspirerend en kleurrijk verhaal dat de opkomst van technologie de rol van hospitality zo belangrijk heeft gemaakt. “Hospitality is het nieuwe goud”, concludeerde hij.

 

BTG: Verbinding, verbreding en verdieping

Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) behartigt de belangen van Nederlandse bedrijven en instellingen door kennis over te dragen en ervaringen uit te wisselen o.a. tijdens events

BTG in beeld en geluid

Expertsessies

 • Geen evenementen
 • Magazine

  BTG in Business - Najaar 2022
  Lees de laatste editie

  Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

  Op de hoogte blijven van evenementen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.