VPN verdwijnt als losstaande dienst

Ondanks dat de vraag naar VPN diensten onverminderd hoog is, is de verwachting dat deze diensten als los product de komende jaren zullen verdwijnen en zal worden overgenomen door de aanbieders van security software. Dat verwacht vergelijkingssite VPNtotaal.nl.

Met een VPN verbinding schermen gebruikers hun internet gedrag af om hiermee de privacy te vergroten en tevens geo-blokkades te omzeilen. Er is een ruime keuze als het op VPN diensten aankomt. Aanbieders variëren van grote internationale partijen met meer dan 10 miljoen gebruikers en duizenden servers wereldwijd tot diverse kleine lokale aanbieders met een handjevol servers.

Bij het kiezen tussen deze aanbieders is vertrouwen een grote factor. Als het gaat om het vergroten van je digitale veiligheid en anonimiteit kies je enkel een bedrijf dat je vertrouwt. Precies op dat punt hebben de gevestigde beveiligingsbedrijven een streepje voor op de nieuwe VPN diensten.

De trend van 2019 is namelijk dat de grote beveiligingsbedrijven zoals bijvoorbeeld Norton een VPN verbinding aanbieden in hun antivirus software. Daarmee wordt de VPN verbinding een onderdeel van de beveiligingssoftware net zoals de firewall dat is. Het grote voordeel is dat de consument antivirus bedrijven zoals Norton en McAfee reeds vertrouwt en op deze manier ook een abonnement minder hoeft te nemen.

Waar Norton de VPN nu al standaard aanbiedt in alle abonnementen is dit bij andere antivirus bedrijven nog vaak bij duurdere abonnementen inbegrepen of verkrijgbaar als een extra.

Overzicht van antivirus software inclusief VPN:
Norton 360: Inbegrepen in alle abonnementen
BitDefender: Inbegrepen vanaf Premium abonnement
AVG: Losstaande dienst
Panda Security: Inbegrepen vanaf Premium abonnement
McAfee: Losstaande dienst
Avast: Inbegrepen vanaf Ultimate abonnement
Gelet op de grote concurrentie onder antivirus bedrijven en het gemak waarmee zij de VPN kunnen toevoegen aan hun software is dit een slimme extra functionaliteit die gebruikers direct ten goede komt. Consumenten kunnen zo laagdrempeliger gebruik maken van een beveiligde verbinding en zijn op termijn goedkoper uit.

Een mogelijk nadeel is dat de precieze specificaties van de VPN diensten naar de achtergrond verdwijnen. Aangezien VPN voor bedrijven zoals Norton en BitDefender een kleine extra functionaliteit is geven zij ook relatief weinig informatie over bijvoorbeeld het aantal VPN servers en hun log beleid. Daarmee richten zij zich meer op de algemene consument en (nog) niet zozeer op de technisch onderlegde gebruikers. Voor gebruikers op zoek naar nadere details zijn VPN vergelijkers zoals VPNtotaal.nl nog steeds een goede start.

BTG: Verbinding, verbreding en verdieping

Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) behartigt de belangen van Nederlandse bedrijven en instellingen door kennis over te dragen en ervaringen uit te wisselen o.a. tijdens events

BTG in beeld en geluid

Expertsessies

 • Geen evenementen
 • Magazine

  BTG in Business - Najaar 2022
  Lees de laatste editie

  Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

  Op de hoogte blijven van evenementen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.