VNG herziet aanbesteding GT Software Broker

VNG Realisatie heeft het aanbestedingstraject GT Software Broker in de huidige vorm stopgezet en besloten de aanbesteding te herijken. De projectorganisatie heeft naar eigen zeggen signalen uit de markt en vanuit gemeenten ontvangen die het risicoprofiel van de aanbesteding aanzienlijk hebben verhoogd. Deze risico’s zijn volgens de organisatie dusdanig van aard dat de doelstellingen van het project GT Software Broker niet kunnen worden behaald.

Na de evaluatie van de risico’s heeft het projectteam geconstateerd dat er nog steeds wel goede kansen zijn om de doelstellingen van het project GT Software Broker te behalen. Als gevolg hiervan heeft de opdrachtgever het projectteam de opdracht gegeven om voor 1 maart 2020 een herijking van het project uit te voeren. Hierbij zal de aandacht uitgaan naar de geïdentificeerde risico’s maar ook naar de wens van gemeenten om zwaarder in te zetten op de ondersteuning van de rechtmatige verwerving van software.

Achtergrond overheidscommunicatie

De aanbesteding van de communicatie van vrijwel alle gemeenten speelt al enige tijd. De Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) heeft er sinds 2015 voor gekozen om de gezamenlijke inkoop neer te leggen bij de organisatie VNG Realisatie dat aanbestedingstrajecten voor overheden begeleidt. Namens verreweg de meeste gemeenten zijn zo diverse aanbestedingen uitgevoerd. Onder de naam GT (Gemeentelijke Telecommunicatie) zijn onder andere de aanbestedingen GT Mobiel 1 en 2 (mobiele communicatie), GT Vast (vaste communicatie), GT Connect (VoIP en UC), GT Microsoft en GT Print (multifunctional printers) uitgevoerd. Momenteel loopt dus ook GT Software Broker.

GT Software Broker

Het aanbestedingstraject GT Software Broker is begin dit jaar van start gegaan en beoogt een dienst beschikbaar te maken waarmee de deelnemers standaardsoftware verkrijgen. De dienst moet bovendien leiden tot besparingen op de kosten van standaardsoftware en rechtmatige verwerving van deze software ondersteunen.

Eén van de eerste stappen in het project betrof het opstellen en publiceren van de verwervingsstrategie, waarin onder meer de aanbesteding van een software broker is opgenomen. Na openbaarmaking van een Algemene Functionele Beschrijving (AFB) waarin deze aanbesteding inhoudelijk nader is beschreven, is vervolgens in september de mogelijkheid geopend voor gemeenten en gemeentelijke deelneming om zich op te geven als deelnemer aan deze aanbesteding.

BTG: Verbinding, verbreding en verdieping

Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) behartigt de belangen van Nederlandse bedrijven en instellingen door kennis over te dragen en ervaringen uit te wisselen o.a. tijdens events

BTG in beeld en geluid

Expertsessies

 • Geen evenementen
 • Magazine

  BTG in Business - Voorjaar 2022
  Lees de laatste editie

  Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

  Op de hoogte blijven van evenementen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.