Overheid maakt regels core netwerken en start consultatie 5G-veiling

De regering mag providers verplichten om in hun core netwerken enkel netwerkapparatuur te gebruiken van vertrouwde leveranciers. Dit staat in een Algemene Maatregel van Bestuur (AmvB) in aanloop naar 5G, die is bedoeld om buitenlandse spionage, beïnvloeding en sabotage te voorkomen. Staatssecretaris Mona Keijzer van Economische Zaken heeft gisteren tevens aankondigingen gedaan over de 5G-frequentieveiling volgend jaar.

De nieuwe AMvB over de core netwerken is een uitvloeisel van onderzoek door De Taskforce Economische Veiligheid onder leiding van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) die stelt dat het huidige beeld van de risico's voor de nationale veiligheid onvoldoende is. Als onderdeel van de maatregelen kunnen telecomaanbieders worden verplicht om uitsluitend apparatuur van vertrouwde leveranciers te gebruiken in de kritieke delen van hun netwerken. Hiermee wil de Nederlandse regering voorkomen dat onbetrouwbare bedrijven in de core netwerken komen. De overheid beschrijft die als ‘netwerken waarbij misbruik een nationaal veiligheidsrisico kan vormen’ als de leverancier uitgebreide toegang tot gevoelige locaties of ICT-systemen krijgt.

Volgens staatssecretaris Keijzer is dit besluit in lijn met de Europese afspraken die eerder deze week zijn gemaakt. Alle lidstaten hebben in de EU Telecomraad besloten om apparatuur in kritieke onderdelen van het netwerk alleen te laten leveren door betrouwbare leveranciers.

Veilingen 5G-frequenties

De maatregel is ook genomen in het licht van de veiling van een deel van de frequenties voor 5G volgend jaar. Keijzer heeft gisteren laten weten dat die zullen plaatsvinden voor 30 juni 2020. De 3,5 GHz-band wordt begin 2022 geveild. Tijdens de veiling geeft het ministerie van EZ geen informatie over het aantal deelnemers en hun namen. Na afloop worden de winnende partijen bekend gemaakt en zal de staatssecretaris het biedproces openbaar maken. De minimum opbrengsten voor de vergunningen bedragen in 0,9 miljard euro. Op 98 procent van de oppervlakte van elke Nederlandse gemeente moet in de toekomst 5G-dekking zijn gerealiseerd. In deze dekkingseis zitten ook normen voor de minimale snelheid op de uiterste randen van een mobiel netwerk.

Bij de veiling worden maatregelen genomen om te zorgen dat deelnemende marktpartijen over maximaal veertig procent van het totaal aan beschikbare frequenties kunnen beschikken. Daarbij worden ook de huidige vergunningen van de aanbieders meegeteld. Dat betekent dat er minimaal drie aanbieders komen van snelle mobiele 5G-communicatie. Op die manier borgt het ministerie van EZ naar eigen zeggen voldoende concurrentie op de telecommarkt.

Onbetrouwbare leveranciers

Uitsluiting van onbetrouwbaar geachte leveranciers kan plaatsvinden conform de AMvB indien het vermoeden bestaat dat deze de Nederlandse telecominfrastructuur- en diensten kan misbruiken of kan laten uitvallen. Of als deze partij nauwe banden onderhoudt met of onder wettelijke controle door buitenlandse overheden staat dan wel derde partijen zoals bedrijven en inlichtingendiensten die betrokken zijn bij spionage, beïnvloeding of sabotage. De beoordeling hiervan gaat in overleg met de NCTV en de Nederlandse inlichtingendiensten.

BTG: Verbinding, verbreding en verdieping

Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) behartigt de belangen van Nederlandse bedrijven en instellingen door kennis over te dragen en ervaringen uit te wisselen o.a. tijdens events

BTG in beeld en geluid

Expertsessies

 • Geen evenementen
 • Magazine

  BTG in Business - Najaar 2022
  Lees de laatste editie

  Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

  Op de hoogte blijven van evenementen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.