Veel gemeenten stoppen contact met burgers via WhatsApp

Ruim vijftig gemeenten stoppen met het gebruik van WhatsApp voor hun contact met bewoners. Dit blijkt uit een rondgang door NU.nl langs alle 355 Nederlandse gemeenten. Reden is dat ze geen gebruik meer mogen maken van een externe koppeling voor het monitoren van inkomende berichten.

In Nederland gebruikten 189 gemeenten de chatdienst om vragen te beantwoorden van hun inwoners. Van deze 189 gemeenten gaan er 122 door met de zakelijke versie van WhatsApp en stoppen 54 gemeenten met de dienst. Dertien gemeenten reageerden niet richting NU.nl.

WhatsApp Business

WhatsApp biedt sinds begin vorig jaar een zakelijke versie aan voor bedrijven. Met deze betaalde dienst kunnen bedrijven met klanten praten, automatische begroetingen instellen en statistieken over hun berichten bekijken. Veel gemeenten maakten geen gebruik van WhatsApp Business, maar van een externe API, een soort koppeling tussen WhatsApp en een dashboard waarop de gemeenten alle sociale media kunnen monitoren. Zij hadden zo op één scherm alle communicatie staan en konden via dat dashboard de vragen beantwoorden. Zo konden verschillende medewerkers tegelijkertijd op WhatsAppjes van inwoners reageren.

Voor gemeenten betekent dit concreet dat zij geen gebruik meer kunnen maken van het dashboard en met meerdere collega's tegelijk de vragen kunnen beantwoorden. Veel van de gemeenten die stoppen, is een deel van plan om in het voorjaar over te stappen op de betaalde versie en een deel geeft aan dat ze overstappen op een livechat op hun website. Anderen stappen over op sms of verwijzen naar de andere contactmogelijkheden op hun website. De gemeenten die wel doorgaan met WhatsApp stappen over op de zakelijke versie.

BTG: Verbinding, verbreding en verdieping

Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) behartigt de belangen van Nederlandse bedrijven en instellingen door kennis over te dragen en ervaringen uit te wisselen o.a. tijdens events

BTG in beeld en geluid

Expertsessies

 • Geen evenementen
 • Magazine

  BTG in Business - Najaar 2022
  Lees de laatste editie

  Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

  Op de hoogte blijven van evenementen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.