Kaspersky voorspelt vier grootste cyberdreigingen 2020

Voor 2020 voorspelt Kaspersky de belangrijkste cyberdreigingen in de sectoren Telecom, Health, Corporate en Finance. De voorspellingen voor 2019, zoals de focusverlegging op data die antifraudesystemen omzeilen en toenemende aanvallen op basis van JS-skimmen, blijken te zijn uitgekomen. Jaarlijks geeft de specialist in cybersecurity een forecast af van de belangrijkste bedreigingen.

Telecom: risico´s implementatie 5G

Met de bredere implementatie van 5G in 2020 zullen meer tekortkomingen en onvolkomenheden zichtbaar worden in 5G-apparaten, klantkaders en administratie door overheden. Dit kan volgens Kaspersky een aanvaller in staat stellen om een telco-infrastructuur te beschadigen of neer te halen, zijn klanten te bespioneren of zijn verkeer om te leiden.

Health: bescherming dossiers en apparatuur

De zorgsector wordt door Kaspersky aangeraden zich te focussen op het beschermen van medische dossiers, maar ook om de bescherming van geïmplanteerde medische apparaten, zoals een pacemaker, in de gaten te houden. Aanvallen op laatstgenoemde zijn nog niet eerder voorgekomen, maar dat is gezien de beveiligingsproblemen van deze apparaten slechts een kwestie van tijd, met alle mogelijke gevolgen van dien.

Corporate: aandacht voor infrastructuur cloud

Beveiligingsteams van ondernemingen zouden volgens Kaspersky meer aandacht moeten besteden aan de infrastructuur van de cloud, alsook de groeiende risico’s met betrekking tot medewerkers die toegang hebben tot het interne netwerk. Bepaalde groepen criminelen specialiseren zich in het rekruteren van deze medewerkers via diverse technieken, waaronder afpersing.

Finance sector: grootste doelwit cybercriminelen in 2020

In 2020 richten financieel georiënteerde cybercriminelen hun pijlen op investeringsapps, online financiële dataverwerkingssystemen en opkomende cryptovaluta. Ook de ontwikkeling van nieuwe malware voor mobiel bankieren is een aandachtspunt voor het nieuwe jaar, aldus Kaspersky.

Kaspersky Vertical Threat Predictions 2020

De complete lijst Kaspersky Vertical Threat Predictions voor 2020 is hier beschikbaar. Deze lijst met prognoses is onderdeel van het Kaspersky Security Bulletin (KSB) - een jaarlijkse reeks voorspellingen en analytische artikelen over belangrijke veranderingen in de wereld van cybersecurity. Via bovenstaande link is ook een terugblik te vinden op wat de experts van Kaspersky verwachtten voor 2019.

BTG: Verbinding, verbreding en verdieping

Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) behartigt de belangen van Nederlandse bedrijven en instellingen door kennis over te dragen en ervaringen uit te wisselen o.a. tijdens events

BTG in beeld en geluid

Bijeenkomsten

Expertsessies

 • Geen evenementen
 • Magazine

  BTG in Business - Najaar 2022
  Lees de laatste editie

  Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

  Op de hoogte blijven van evenementen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.