ACM Telecommonitor: meer dataverbruik in eerste helft 2019

Nederlanders blijven meer data met hun mobiele telefoon verbruiken. Dit blijkt uit onderzoek van de ACM Telecommonitor. In de eerste helft van 2019 verbruikten Nederlanders 18 procent meer data dan in de eerste helft van 2018. 

Toename van dataverbruik is een trend die al langer zichtbaar is. Deze stijging is echter groter dan voorheen. Het gemiddelde dataverbruik per mobiele aansluiting bereikte 3 GB per maand in het tweede kwartaal van 2019. Dat constateert de Autoriteit Consument & Markt (ACM) in de Telecommonitor over het eerste en tweede kwartaal van 2019. 

Op het gebied van vaste telefonie dalen zowel de omzet als het aantal belminuten, een trend die al langer zichtbaar is. Gebruik van mobiel neemt verder toe. Het aantal bundels waarin een mobiel abonnement wordt gecombineerd met een vast abonnement blijft groeien. In zo’n bundel worden bijvoorbeeld televisie, vaste telefonie, internet en mobiel gecombineerd. Het aantal bundels dat alleen bestaat uit de vaste diensten internet, vaste telefonie en/of televisie daalt. 

Bij de vaste diensten is een transitie van traditionele naar digitale diensten waarneembaar. Zo blijft het aantal traditionele telefonie-aansluitingen, zoals PSTN en ISDN, afnemen. 

Brede uitrol glasvezel nodig 

Het aantal glasvezelaansluitingen is gestegen naar 1.324.000 aansluitingen, deels ten koste van het aantal koperaansluitingen waar een lichte daling te zien is. In oktober 2019 publiceerde de ACM de resultaten van een verkennend onderzoek naar de uitrol van glasvezel in Nederland. De conclusie van dat onderzoek is dat glasvezelaansluitingen consumenten meer keuzevrijheid bieden naast het al bestaande kabelnetwerk. Die keuzevrijheid zorgt voor een prikkel bij aanbieders om efficiënt te werken en te blijven innoveren. Beide netwerken zijn nodig om te voldoen aan de groeiende vraag naar snel breedbandinternet. Het aantal glasvezelaansluitingen neemt gestaag toe, maar vooral in de stedelijke gebieden loopt de uitrol nog niet zo hard. 

Marktaandelen 

KPN en VodafoneZiggo blijven de grootste aanbieders van breedbandinternet, met marktaandelen van 40 tot 45 procent. Marktaandelen van andere aanbieders, zoals Tele2, bedroegen in de eerste helft van 2019 tussen de nul en vijf procent. 

Over de Telecommonitor 

De ACM publiceert elk half jaar de marktcijfers van de telecomsector in de Telecommonitor. Deze monitor laat de ontwikkelingen zien op het gebied van mobiele diensten, vaste telefonie, breedband, televisie en bundels op basis van cijfers van de belangrijkste partijen in de telecomsector. 

Bron: ACM 

BTG: Verbinding, verbreding en verdieping

Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) behartigt de belangen van Nederlandse bedrijven en instellingen door kennis over te dragen en ervaringen uit te wisselen o.a. tijdens events

BTG in beeld en geluid

Bijeenkomsten

Expertsessies

 • Geen evenementen
 • Magazine

  BTG in Business - Najaar 2022
  Lees de laatste editie

  Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

  Op de hoogte blijven van evenementen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.