Ministerie van EZK wijzigt wetsvoorstel tegen ongewenste telecomovernames

Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK) heeft een wijziging aangebracht in het wetsvoorstel Ongewenste zeggenschap telecommunicatie (Wozt). Deze tweede nota van wijziging bevat overigens alleen een detail. De Tweede Kamer is nog bezig met de behandeling van het wetsvoorstel, dat dus anders is dan de versie van maart vorig jaar.

EZK werkt sinds 2018 aan het wetsvoorstel, dat een politieke reactie is op de overnamestrijd rond KPN in 2013. America Movil nam een belang in KPN, maar wist een overname niet door te zetten. Bij de wet komt ook een besluit, dat nog tot 21 februari wordt geconsulteerd. In dat besluit staan de voorlopige criteria, die maken dat een bedrijf aan de overheid om toestemming moet vragen voor een transactie.

Toetsing overnames

De Staat wil overnames kunnen toetsen van telecomaanbieders met meer dan 100.000 abonnees in Nederland. Ook voor bedrijven in de hosting- en datacenterbranche komen er criteria, met een drempel van ongeveer 6 procent marktaandeel per aanbieder. Ook aanbieders van vertrouwensdiensten vallen onder de regels, net als alle aanbieders die rechtstreeks leveren aan 'gevoelige' overheidsdiensten als politie, Justitie en Defensie.

BTG: Verbinding, verbreding en verdieping

Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) behartigt de belangen van Nederlandse bedrijven en instellingen door kennis over te dragen en ervaringen uit te wisselen o.a. tijdens events

BTG in beeld en geluid

Expertsessies

 • Geen evenementen
 • Magazine

  BTG in Business - Najaar 2022
  Lees de laatste editie

  Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

  Op de hoogte blijven van evenementen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.