Microsoft en Google oneens over EU-verbod op gezichtsherkenning

Microsoft wil de technologie achter gezichtsherkenning zo snel mogelijk invoeren. Dit standpunt staat haaks op een voorstel van de Europese Unie om het gebruik van dergelijke technologie de komende vijf jaar te verbieden. Google steunt de EU-plannen.

Het verbod wordt gezien als een poging tijd te winnen om uit te vinden hoe bepaalde problemen rond het gebruik van gezichtsherkenning in openbare ruimtes weggewerkt kunnen worden. Microsoft is dus tegen dit verbod, terwijl de CEO Sundar Pinchai van Alphabet en Google zich wel in een verbod kan vinden.

Google akkoord met verbod

Pichai meent dat het aan regeringen is om een plan op te stellen over hoe en wanneer de techniek wordt uitgerold. Hij vindt dit, ondanks dat hij de doorvoering van de technologie liever vandaag dan morgen ziet plaatsvinden.

Chief legal officer Brad Smith van Microsoft ziet weinig reden om het niet direct te doen. “Ik ben terughoudend als het gaat om stellen dat technologie te verbieden die de mogelijkheid geeft om gezinnen te herenigen. Daarnaast moet je ook iets niet verbieden als je denkt dat er een alternatief is dat een stuk verfijnder te werk gaat.”

Trial-and-error

Waar de Europese Unie met het verbod liever problemen wil voorkomen, meent Microsoft dat een zogenaamde trial-and-error aanpak beter zou werken. Dit houdt dus in het direct uitrollen van de technologie en vervolgens het bestrijden van de problemen die dan eventueel aan het licht komen.

BTG: Verbinding, verbreding en verdieping

Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) behartigt de belangen van Nederlandse bedrijven en instellingen door kennis over te dragen en ervaringen uit te wisselen o.a. tijdens events

BTG in beeld en geluid

Expertsessies

 • Geen evenementen
 • Magazine

  BTG in Business - Najaar 2022
  Lees de laatste editie

  Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

  Op de hoogte blijven van evenementen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.