Europees Parlement wil universele mobiele oplader verplichten

Het Europees Parlement wil mobiele smartphonefabrikanten verplichten met een universele mobiele oplader te komen. Dit bleek onlangs uit een oproep van het parlementaire orgaan van de Europese Unie.

Volgens het Europese Parlement is de stap naar het verplichten van het ontwikkelen en leveren van een universele mobiele oplader door alle smartphonefabrikanten noodzakelijk. Dit omdat een eerdere oproep hiertoe van de Europese Commissie niet heeft gewerkt.

Nudging werkt niet

Ongeveer zes jaar geleden riep de EC de smartphonefabrikanten op om met een universele mobiele oplader te komen. De toenmalige EC dacht dit door ‘nudging ’te kunnen bereiken. Ook werd gedacht dat de markt zelfregulerend zou werken en zelf met een universele lader voor alle elektronische devices zou komen. Dit is volgens het Europees Parlement nog niet het geval.

Aanpassingen

Concreet gaat het Europees Parlement de Radio Equipment Directive aanpassen. Dit is volgens hen een efficiënt tool om interferentie tussen verschillende elektronische devices te voorkomen. Onderdeel hiervan wordt dus de verplichte universele oplader. Dit moet uiteindelijk beter voor consumenten zijn als het gaat om gebruik. De talloze opladers waarmee consumenten te maken krijgen, worden zo voorkomen. Tot slot wordt hierdoor ook de grote berg aan elektronisch afval verminderd, aldus het Europees Parlement.

BTG: Verbinding, verbreding en verdieping

Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) behartigt de belangen van Nederlandse bedrijven en instellingen door kennis over te dragen en ervaringen uit te wisselen o.a. tijdens events

BTG in beeld en geluid

Expertsessies

 • Geen evenementen
 • Magazine

  BTG in Business - Najaar 2022
  Lees de laatste editie

  Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

  Op de hoogte blijven van evenementen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.