EC wil verduurzaming elektronicafabrikanten

De Europese Commissie wil dat fabrikanten van elektronica, zoals smartphones, tablets en draadloze oordopjes, duurzamer worden, onder andere door de vervanging van batterijen makkelijker te maken. Dat is nu soms moeilijk of zelfs onmogelijk. Met deze maatregel wil Brussel elektronica verduurzamen.

Het conceptplan van Frans Timmermans geeft fabrikanten een grotere verantwoordelijkheid om ervoor te zorgen dat hun producten makkelijker te repareren zijn.

Langere garantietermijn

De Europese Commissie wil langere garantietermijnen en vindt dat informatie over reparaties makkelijker te vinden moet zijn. Bovendien wil Brussel voorkomen dat apparatuur wordt afgedankt omdat er geen software-updates meer verschijnen.

Inzamelsysteem

Tevens wil Timmermans een EU-breed verbod op de vernietiging van onverkochte spullen. In de toekomst moet er een Europees inzamelsysteem komen voor oude mobiele telefoons, tablets en opladers.

Tot slot moeten accu's duurzamer en ethischer geproduceerd worden; nu gaat de winning van kobalt of lithium soms hand in hand met uitbuiting van werknemers en milieuvervuiling.

BTG: Verbinding, verbreding en verdieping

Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) behartigt de belangen van Nederlandse bedrijven en instellingen door kennis over te dragen en ervaringen uit te wisselen o.a. tijdens events

BTG in beeld en geluid

Expertsessies

 • Geen evenementen
 • Magazine

  BTG in Business - Najaar 2022
  Lees de laatste editie

  Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

  Op de hoogte blijven van evenementen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.