Europees initiatief werkt aan app voor tracken coronavirus

Een Europees initiatief van 130 experts heeft een app voor Pan-European Privacy Preserving Proximity Tracing (PEPP-PT) voorgesteld. Volgens de organisatie gaat het om een ‘privacyvriendelijke’ app waarmee mensen kunnen zien of ze in contact zijn geweest met een coronapatiënt.

De PEPP-PT-app registreert de locatie van gebruikers op vrijwillige basis. Mensen moeten de app zelf downloaden en toestemming geven om hun locatie te delen. Volgens de organisatie wordt informatie twee weken opgeslagen en is deze informatie alleen beschikbaar voor gezondheidsdiensten. De organisatie zegt privacy voorop te stellen en aan alle Europese regelgeving te voldoen.

Beschikbaarheid

Deze week zou de techniek voor de PEPP-PT-app beschikbaar moeten zijn voor landen en organisaties die het coronavirus bestrijden. Het idee is dat mensen, door hun locatie te delen, kunnen weten of ze in de buurt zijn geweest van iemand die besmet is met coronavirus SARS-CoV-2. Als een besmetting wordt geconstateerd bij een gebruiker van de app, wordt dat door gezondheidsorganisaties doorgegeven. Vervolgens worden de mensen ingelicht die in de buurt zijn geweest van de patiënt.

De app zou het isoleren van individuele besmettingsgevallen mogelijk moeten maken, waardoor strenge lockdown-maatregelen zoals die nu gehanteerd worden in veel Europese landen versoepeld kunnen worden. Om de app goed te laten werken, zou 60 procent van de Europeanen deze moeten gebruiken, zeggen de initiatiefnemers.

Non-profitorganisatie

Het Europese initiatief wil zich als non-profitorganisatie vestigen in Zwitserland en bestaat uit experts met tal van expertises. Het gaat onder andere om onderzoekers en wetenschappers op het gebied van epidemiologie, psychologie, tracking, databeveiliging, privacy, kunstmatige intelligentie en encryptie. Ook Europese universiteiten zijn aangesloten, evenals instituten zoals imec en Frauenhofer.

BTG: Verbinding, verbreding en verdieping

Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) behartigt de belangen van Nederlandse bedrijven en instellingen door kennis over te dragen en ervaringen uit te wisselen o.a. tijdens events

BTG in beeld en geluid

Expertsessies

 • Geen evenementen
 • Magazine

  BTG in Business - Najaar 2022
  Lees de laatste editie

  Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

  Op de hoogte blijven van evenementen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.