Consultatie EZK-regels overstappen telecomdiensten

Het ministerie van EZK consulteert momenteel het besluit dat bepaalt hoe telecomaanbieders hun klanten moeten helpen met overstappen. De consultatie loopt nog tot en met 12 mei. De providers moeten verplicht een overstapdienst aanbieden, maar een abonnee mag ook besluiten het zelf te regelen.

Sinds 2009 is er op basis van afspraken tussen internetaanbieders een overstapservice voor consumenten en sinds 1 juli 2016 is er ook een vergelijkbare overstapservice voor zakelijke abonnees, eveneens op basis van zelfregulering. Het bieden van een overstapdienst wordt in het kader van de implementatie van de Telecomcode wettelijk verankerd.

Zelfregulering in wet verankerd

Aanbieders van internettoegangsdiensten en bundels worden in bepaalde gevallen verplicht om abonnees die overstappen naar een andere aanbieder de zogenoemde overstapdienst aan te bieden. Dit besluit bepaalt in welke gevallen de overstapdienst moet worden aangeboden.

EZK verwacht dat consumenten en micro-ondernemingen eenvoudig en laagdrempelig kunnen wisselen van telecomaanbieder. Dit geldt voor alle elektronische communicatiediensten en combinaties daarvan (bundels). Dubbele facturen en onderbreking van de dienst worden hierbij zoveel mogelijk voorkomen. Verder wordt de effectiviteit van de zelfregulering door telecomaanbieders vergroot.

BTG: Verbinding, verbreding en verdieping

Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) behartigt de belangen van Nederlandse bedrijven en instellingen door kennis over te dragen en ervaringen uit te wisselen o.a. tijdens events

BTG in beeld en geluid

Expertsessies

 • Geen evenementen
 • Magazine

  BTG in Business - Najaar 2022
  Lees de laatste editie

  Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

  Op de hoogte blijven van evenementen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.