Softwarerobot Robin helpt bij aanvragen Tozo

Diverse Noord-Hollandse gemeenten hebben een softwarerobot genaamd Robin ingezet om de hausse aan aanvragen voor de Tijdelijke Ondersteuning Zelfstandig Ondernemers (Tozo) te kunnen verwerken.

Robin wordt in Noord-Holland dus volop ingezet en ook in Nijmegen helpt de Tozo-assistent om de aanvragen zo snel mogelijk te verwerken. De gemeente Gouda beoordeelt de aanvragen zelf, nadat RBZ Rotterdam het werk niet meer aankon. Divosa ziet de druk op de loketten van de gemeenten verder toenemen. Het Ministerie van SZW ziet nog steeds dat een aantal gemeenten overbodige gegevens vraagt.

Landelijk meer dan 240.000 Tozo-aanvragen

Inmiddels zijn landelijk meer dan 240.000 aanvragen ingediend voor Tozo, meldt het Ministerie van SZW. Nederland telt ruim 1,2 miljoen zelfstandig ondernemers, waarvan ongeveer een miljoen zzp’ers. In de twaalf Noord-Hollandse gemeenten waarvoor de sociale dienst Halte Werk de Tozo-aanvragen afhandelt (van Texel tot Waterland), was al snel duidelijk dat het aantal aanvragen explosief zou worden. "We hebben zo’n 15.000 zzp‘ers in de regio. We hadden verwacht dat er daarvan zo’n 5.000 een beroep op de regeling zouden doen. Dat aantal hadden we na een week binnen", vertelt afdelingshoofd bedrijfsvoering en bijzondere regelingen Yaser Daraibaf van Halte Werk. Hij handelt voor de twaalf Noord-Hollandse gemeenten de Tozo-aanvragen af. Inmiddels staat de teller op 9.000 aanvragen.

Softbot Robin

Al snel had Daraibaf door dat er meer dan alleen menskracht nodig was om de aanvragen snel te beoordelen en de inkomensondersteuning toe te kennen. Er werd contact gelegd met MvR&Partners die binnen een week de virtuele assistent konden opleveren. Een week geleden kon Robin, zoals de medewerkers van Daraibaf de softbot noemen, aan de slag. "We komen af en toe nog dingen tegen die niet werken, maar dat wordt meteen opgepakt. Er gaat geen enkele aanvraag verloren", verzekert Daraibaf. "Alles wat Robin doet, wordt gelogd."

Dubbel werk

Robin handelt de rechttoe-rechtaan aanvragen af; zo’n 80 tot 90 procent van alle aanvragen. Hij kan in principe 24 uur per dag en zeven dagen per week werken. Doordat Daraibaf een team van ruim 30 mensen heeft samengesteld – normaal handelen vijf mensen de aanvragen voor bijzondere bijstand voor ondernemers af – zijn vanaf 24 maart inmiddels 1.700 aanvragen beoordeeld en toegekend. Robin handelde er in een week tijd 4.000 af. Halte Werk verleent geen voorschotten, maar gaat pas over tot uitbetaling als gecheckt is of de aanvrager inderdaad recht heeft op inkomensondersteuning. Inmiddels hebben 1.600 aanvragers de financiële ondersteuning binnen.

BTG: Verbinding, verbreding en verdieping

Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) behartigt de belangen van Nederlandse bedrijven en instellingen door kennis over te dragen en ervaringen uit te wisselen o.a. tijdens events

BTG in beeld en geluid

Expertsessies

 • Geen evenementen
 • Magazine

  BTG in Business - Najaar 2022
  Lees de laatste editie

  Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

  Op de hoogte blijven van evenementen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.