ACM legt conceptbeleidsregel over bereikbaarheid 112 voor aan de markt

Een mobiel telefoongesprek met alarmnummer 112 verloopt op dit moment meestal via het 2G- of 3G-netwerk. De komende jaren worden deze netwerken in toenemende mate vervangen door 4G- en 5G-netwerken. Ook bellen via WiFi gaat naar verwachting een steeds grotere rol spelen. De Autoriteit Consument & Markt (ACM) wil dat het alarmnummer in de toekomst ook via deze technieken bereikbaar is. Een conceptbeleidsregel hiervoor wordt door de ACM voorgelegd aan partijen in de markt.

De beleidsregel bepaalt dat mobiele telecomaanbieders ervoor moeten zorgen dat alarmnummer 112 bereikbaar is via alle technieken die zij gebruiken voor normale telefoongesprekken. Ook staat in het concept welke identiteits- en locatiegegevens telecomaanbieders moeten meesturen. Deze informatie maakt het in noodsituaties snel duidelijk wie belt en vanaf welke locatie. Het gaat hierbij onder meer om de locatie van de zendmast waarmee het toestel is verbonden. Denk echter ook aan nauwkeurigere locatie-informatie uit het toestel en informatie over de identiteit van de beller. Deze informatie maakt het voor hulpdiensten sneller duidelijk waar zij naartoe moeten. Bij veel telecomaanbieders is het meesturen van deze informatie al op orde, meldt de ACM.

Tot slot bepaalt de conceptbeleidsregel welke techniek in welke volgorde gebruikt moet worden indien de oproep via meerdere technieken gedaan kan worden. De ACM wijst erop dat bij sommige technieken minder informatie doorgegeven kan worden aan 112. Aanbieders moeten daarom de voorkeur geven aan technieken waarmee de meeste gegevens verstrekt kunnen worden. Telefoongesprekken naar 112 moeten in eerste instantie altijd via het 2G-, 3G-, 4G- of 5G-netwerk worden uitgevoerd. Bij een slechte mobiele dekking, dient WiFi te worden gebruikt. Is ook WiFi niet beschikbaar? Dan kan een mobiel netwerk van een andere telecomaanbieder worden ingezet.

BTG: Verbinding, verbreding en verdieping

Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) behartigt de belangen van Nederlandse bedrijven en instellingen door kennis over te dragen en ervaringen uit te wisselen o.a. tijdens events

BTG in beeld en geluid

Bijeenkomsten

Expertsessies

 • Geen evenementen
 • Magazine

  BTG in Business - Najaar 2022
  Lees de laatste editie

  Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

  Op de hoogte blijven van evenementen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.