Omzet uit breedbanddiensten met 8 procent gestegen

De omzet uit breedbanddiensten op de Nederlandse consumentenmarkt is gegroeid tot 562 miljoen euro in het eerste kwartaal van 2020. Dit is een stijging van bijna 8 procent op jaarbasis. Het aantal abonnees is met 1,6 procent gestegen.

Dit blijkt uit het breedband-kwartaalrapport van Telecompaper. De omzet uit glasvezel-breedbanddiensten steeg met bijna 17 procent het snelst in het eerste kwartaal. Dit is onder meer toe te schrijven aan een groei van 12% van het aantal abonnees in 2019. 23 procent van de marktomzet is afkomstig uit glasvezel in het eerste kwartaal. Dit is een lichte stijging ten opzichte van de 21,4 procent eind maart 2020. Ook de omzet uit kabel-breedbanddiensten is gestegen. Het segment is met 13 procent op jaarbasis gestegen in het eerste kwartaal van 2020. De omzetgroei versnelde in het derde kwartaal van 2019 nadat de meeste ISP's prijsverhogingen doorvoerden.

Relatief hoge inflatie
Telecompaper wijst op de relatief hoge inflatie in Nederland van het afgelopen jaar, die 2,6 procent bedroeg. Daarnaast voerden operators netwerkupgrades uit. Zo investeren KPN, T-Mobile en Delta in het uitbreiding van Fiber to the Home (FTTH) en lanceerde Ziggo gigabit-breedbandinternet.

Voor de komende tijd verwacht Kamiel Albrecht, senior research analist bij Telecompaper en auteur van het Nederlandse Breedbandrapport, dat meer consumenten upgraden naar hogere snelheden. Dit ondersteunt de groei van de breedbandomzet. Deze upgrades zijn vooral toe te schrijven aan netwerkupgrades en de toegenomen afhankelijkheid van thuiswerken gedurende de COVID-19 pandemie. Tegelijkertijd wijst Albrecht op de verwachte aanzienlijke economische vertraging en lagere inflatie die het coronavirus naar verwachting met zich meebrengt. Dit kan het vermogen van ISP's aantasten om grote prijsverhogingen in de toekomst te rechtvaardigen.

Ook voor de rest van 2020 groei verwacht
Telecompaper verwacht dat de breedbandomzet op de consumentenmarkt in de rest van 2020 een groei van 5 procent tot 2,25 miljard euro laat zien. Voor de periode tot 2024 verwachten de onderzoekers 3,8 procent groei op jaarbasis.

BTG: Verbinding, verbreding en verdieping

Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) behartigt de belangen van Nederlandse bedrijven en instellingen door kennis over te dragen en ervaringen uit te wisselen o.a. tijdens events

BTG in beeld en geluid

Expertsessies

 • Geen evenementen
 • Magazine

  BTG in Business - Najaar 2022
  Lees de laatste editie

  Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

  Op de hoogte blijven van evenementen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.