ACM publiceert conceptleidraad voor efficiënte samenwerking in telecomsector

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) publiceert een conceptleidraad met handvatten hoe telecomaanbieders op efficiënte wijze kunnen samenwerken rondom investeringen in capaciteit, kwaliteit en dekking. Dit zonder de concurrentie in de markt aan te tasten.

Het dataverbruik in Nederland is in 2019 met meer dan 30% gestegen ten opzichte van een jaar eerder. Ten opzichte van vijf jaar geleden gaat het zelfs om een vertienvoudiging. Deze groei zet naar verwachting ook de komende jaren door. Daarnaast wijst de ACM op het belang van betrouwbaardere en kwalitatief goede mobiele dekking in heel Nederland. Telecomaanbieders investeren daarom in hun netwerken. De conceptleidraad van de ACM helpt hen hierbij samen te werken.

Antennelocaties vinden
Zo wordt het voor telecomaanbieders steeds moeilijker om antennelocaties te vinden. Het aantal mobiele antennes neemt toe, terwijl tegelijkertijd de beschikbaarheid van locaties juist afneemt. Bij hun zoektocht naar antennelocaties kunnen providers samenwerken. De ACM verwacht niet dat de concurrentie tussen aanbieders hierdoor in gevaar komt. Doordat zij op de locaties eigen telecomapparatuur gebruiken kunnen zij zich blijven onderscheiden van andere aanbieders.

De Telecommunicatiewet gaat ruimte bieden spectrum te huren en verhuren. Door het verhuur van frequenties aan bijvoorbeeld een aanbieder van lokale bedrijfsnetwerken kunnen nieuwe diensten en extra concurrentie ontstaan. Vanaf de komende frequentieveiling - die op 29 juni van start gaat - wordt een bovengrens gehanteerd voor het maximaal aantal frequenties die één aanbieder mag gebruiken. Met deze bovengrens wil de ACM de concurrentie bewaken.

2G- en 3G-netwerken
De komende jaren schakelen Nederlandse telecomaanbieders hun 2G- en/of 3G-netwerken uit. Dit kan gevolgen hebben voor diensten die afhankelijk zijn van deze netwerken, waaronder slimme energiemeters en oudere mobiele telefoons. Indien zo'n partij gebruik kan maken van het netwerk van een aanbieder die nog wel 2G of 3G aanbiedt, kunnen deze diensten langer beschikbaar blijven.

"Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) juicht samenwerking binnen de telecomsector toe. Samenwerking kan helpen de snelle groei van het dataverbruik op te vangen, zonder dat diensten die gebruik maken van oudere mobiele netwerken onbruikbaar worden. De leidraad kan hierbij helpen", zegt Petra Claessen, directeur BTG/TGG.

Reageren
Reageren op de conceptleidraad is mogelijk tot en met vrijdag 14 augustus. Deze reactie kan gestuurd worden naar leidraad.sharing@acm.nl of naar:

Autoriteit Consument & Markt
Directie Telecom Vervoer en Post
Postbus 16326
2500 BH Den Haag

BTG: Verbinding, verbreding en verdieping

Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) behartigt de belangen van Nederlandse bedrijven en instellingen door kennis over te dragen en ervaringen uit te wisselen o.a. tijdens events

BTG in beeld en geluid

Expertsessies

 • Geen evenementen
 • Magazine

  BTG in Business - Najaar 2022
  Lees de laatste editie

  Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

  Op de hoogte blijven van evenementen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.