Telecomproviders bezorgd over doorgeven reisgegevens aan RIVM

Telecomproviders maken zich zorgen over een wetsvoorstel dat hen tijdelijk verplicht meer data te verzamelen over het reisgedrag van klanten en deze gegevens geanonimiseerd te delen. Zij maken zich onder meer zorgen dat opsporingsdiensten toegang kunnen verkrijgen tot informatie die bij hen is opgeslagen.

Dit meldt de NOS op basis van anonieme bronnen binnen de telecomindustrie. Het wetsvoorstel is gericht op het delen van geanonimiseerde locatiegegevens van telecomgebruikers met het RIVM. Het instituut wil de gegevens gebruiken om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Zo wil het RIVM met behulp van de data verplaatsingen van mensen tussen gemeenten in kaart brengen. Blijkt dat vanaf een locatie met veel nieuwe besmettingen veel verkeer is naar een andere gemeente? Dan kan het instituut hiervoor waarschuwen.

Nieuwe database
De anonieme bronnen stellen allen dat providers door de tijdelijke wet een nieuwe database zullen moeten bouwen. Over welke data in deze database terechtkomt en in hoeverre deze data uiteindelijk herleidbaar is naar individuen lopen de meningen echter uiteen. Zo wijst één van de bronnen erop dat in de database wordt opgenomen uit welke gemeente iemand komt en in welke gemeenten deze persoon de afgelopen dertig dagen is geweest. Aan de hand van gemeente waar hij of zij het vaakst is geweest, kan worden afgeleid waar iemand waarschijnlijk woont.

Ook is een herleidbaar gegeven nodig om data te kunnen koppelen. Denk hierbij aan een 06-nummer dat wordt omgezet in een unieke code. Deze unieke code blijft gelijk, waardoor deze gebruikt kan worden om de identiteit van een gebruiker te achterhalen. Telecom-expert Rudolf van der Berg van consultancybureau Stratix bevestigt tegenover NOS deze lezing.

Vraagtekens bij nut en noodzaak
De bronnen zetten daarnaast vraagtekens bij het nut en de noodzaak van de maatregel. De bronnen zeggen niet zozeer bezorgd te zijn over het opslaan van gegevens door providers, maar wel over de bewerking indien informatie geanonimiseerd de provider verlaat.

Het ministerie van Economische Zaken zegt in een reactie dat het CBS, RIVM en de providers nog naar de technische uitwerking van de wet kijken. De wet moet nog worden goedgekeurd door de Tweede en Eerste Kamer. Het gaat om een tijdelijke noodwet die automatisch na een jaar vervalt, maar kan worden verlengd.

BTG: Verbinding, verbreding en verdieping

Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) behartigt de belangen van Nederlandse bedrijven en instellingen door kennis over te dragen en ervaringen uit te wisselen o.a. tijdens events

BTG in beeld en geluid

Bijeenkomsten

Expertsessies

 • Geen evenementen
 • Magazine

  BTG in Business - Najaar 2022
  Lees de laatste editie

  Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

  Op de hoogte blijven van evenementen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.