TNO lanceert volwaardig 5G-testnetwerk

TNO lanceert één van de eerste volwaardige 5G-testnetwerken van Europa. Het netwerk biedt meer mogelijkheden dan commerciële 5G-netwerken die op dit moment beschikbaar zijn. TNO kan in de faciliteit innovatieambities van de telecomindustrie en andere sectoren ondersteunen met behulp van 5G en andere toekomstige generaties netwerktechnologie.

Het 5G-netwerk maakt het mogelijk toepassingen te testen als augmented reality (AR), virtual reality (VR), snelle videoverbindingen, zelfrijdende auto's en drones voor industriële toepassingen. Dankzij een officiële Nederlandse testlicentie kan het netwerk nu al gebruik maken van de 3,5 GHz-band. Het testnetwerk haalt hierdoor tien keer de snelheid van 4G-netwerken en heeft een latentie van slechts 10ms.

'Commercieel beschikbare technieken voorblijven'
"De hoge prestaties en geavanceerde mogelijkheden van dit netwerk stellen TNO in staat om de innovatieambities van de telecom-industrie en andere marktsectoren maximaal te ondersteunen. Door onze partners nu al in staat te stellen te werken met experimentele toekomstige netwerktechnologie, kunnen zij commercieel beschikbare technieken een stap voor blijven", zegt Jose Almodovar, TNO senior R&D-consultant en 3GPP SA1-voorzitter.

Het testnetwerk is een volwaardig 5G-netwerk; alle individuele onderdelen van het netwerk ondersteunen 5G. Dit in tegenstelling tot huidige commercieel beschikbare 5G-netwerken, die een combinatie van 4G- en 5G-componenten bevatten. Het netwerk van TNO combineert 5G radio met een cloud-native open 5G core-netwerk. Het 5G core-netwerk is gebaseerd op Fraunhofer's Open5GCore, dat draait in door Kubernetes georkestreerde containers op TNO's cloudplatform. In combinatie met 5G-basisstations van Ericsson biedt het platform connectiviteit met mobiele apparaten die 5G Standalone ondersteunen.

Experimenteren met geavanceerde 5G-functies
"Een uniek aspect van ons 5G-testnetwerk is de multi-vendor interoperabiliteit en het aanpassingsvermogen van het testnetwerk. Het netwerk biedt ons vele mogelijkheden voor het configureren van- en werken met een 5G-architectuur in de cloud. Het is daarmee een uitstekende basis voor experimenten die gebruik maken van geavanceerde 5G-functies zoals slicing, network exposure en edge computing. Onze faciliteit is uniek in Nederland. Het maakt TNO één van de weinige organisaties in Europa die over deze opzet en testmogelijkheid beschikt", zegt Iko Keesmaat, hoofd van het 5G-testnetwerk van TNO.

De komende maanden staan pilots met telecom- en sectorpartners in Nederland op de planning. "Een van de voordelen van ons testnetwerk is dat het snel op elke locatie kan worden ingezet. Toegang tot de broncode maakt het hierbij mogelijk snel aanpassingen en innovaties op de applicaties uit te voeren. We voegen daarmee voortdurend nieuwe functionaliteiten toe om in te kunnen spelen op vragen van onze partners in verschillende sectoren. Zo worden er momenteel pilots gepland voor de gezondheidszorg, voor de industrie, rondom mobiliteit en voor de mediasector. Deze pilots zouden simpelweg niet mogelijk zijn zonder ons open, flexibele en geavanceerde 5G-testnetwerk ", zegt Adrian Pais, hoofd van TNO's 5Groningen programma.

Innovaties ondersteunen
Het uiteindelijke doel is partners te ondersteunen bij het innovaties op het gebied van 5G en andere toekomstige generaties netwerktechnologie. "We doen dit door onze kennis, ervaring, technische middelen en een sterk ecosysteem aan te bieden aan zowel de telecom-industrie als de andere geïnteresseerde marktsectoren", zegt Adrian Pais. Ondernemers, bedrijven en organisaties die geïnteresseerd zijn in samenwerking kunnen contact opnemen met TNO.

"5G-technologie is een belangrijke ontwikkeling die grote kansen biedt voor zowel solutions providers als eindgebruikers. Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) is dan ook blij met het testnetwerk van TNO, dat innovatie op dit vlak ondersteunt. Doordat partners van TNO nu al met experimentele toekomstige netwerktechnologie en geavanceerde 5G-functies aan de slag kunnen, blijven zij op dit gebied voorlopen. Iets waarvan zowel solutions providers als eindgebruikers profiteren", zegt Petra Claessen, directeur BTG/TGG.

BTG: Verbinding, verbreding en verdieping

Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) behartigt de belangen van Nederlandse bedrijven en instellingen door kennis over te dragen en ervaringen uit te wisselen o.a. tijdens events

BTG in beeld en geluid

Expertsessies

 • Geen evenementen
 • Magazine

  BTG in Business - Najaar 2022
  Lees de laatste editie

  Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

  Op de hoogte blijven van evenementen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.