BTG en mobiele operators publiceren de standaard voor Indoordekking

Er is een standaard gerealiseerd voor multi-operator indoordekking, het zogeheten passieve DAS. BTG, dé Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers, werkte sinds 2017 samen met de Nederlandse mobiele netwerkoperators aan deze standaard. Nu is er een akkoord tussen alle partijen.

De standaard moet zorgen voor een goede koppeling tussen het netwerk van de mobiele operators en de mobiele infrastructuur in onder andere gebouwen, bedrijfscomplexen en op industrieterreinen. Tot dusverre had elke operator daarvoor zijn eigen specificaties, wat voor veel extra complexiteit zorgde voor de eigenaren van onroerend goed.

De Nederlandse mobiele netwerkoperators KPN, T-Mobile/Tele2 en Vodafone waren samen met initiatiefnemer BTG verenigd in de Projectgroep Mobiele Infrastructuren om een oplossing voor deze uitdaging te vinden. Ook het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat en ACM speelden een rol in die samenwerking. Alles stond onder auspiciën van een mededingingsadvocaat. Naast de Projectgroep Mobiele Infrastructuren zette BTG ook haar Expertgroep Indoor Dekking in voor de totstandkoming van deze standaard, met daarin verschillende eindgebruikers en dienstverleners.

Document
Augustus vorig jaar was de standaard klaar voor consultatie van de markt. Marktpartijen mochten toen hun visie geven op de ‘Dutch operators Indoor Technical Specification (DITS)’ , een document met gestandaardiseerde technische specificaties voor passieve indoor netwerken in een multi-operator omgeving. Nu is het document goedgekeurd door alle partijen en is ondertekend. Aan de inhoud is niets gewijzigd. De standaard is via de website van BTG beschikbaar voor haar leden. Niet-leden kunnen zich melden via e-mail en BTG laat weten op welke voorwaarden de standaard verkrijgbaar is.

KPN over de standaard: “KPN is verheugd multi-operator basis ‘DAS’ netwerken te kunnen faciliteren middels een via BTG uitgewerkte standaard.  Hiermee kunnen in Nederland makkelijker degelijke multi-operator indoornetwerken gerealiseerd worden tijdens de bouw of renovatie.”

T-Mobile: “Na een 3 jarige intensieve samenwerking is er een standaard afgesproken voor passieve indoor DAS systemen, geschikt voor gelijktijdige inkoppeling van zenders van publieke mobiele netwerkoperators. De standaard geeft richtlijnen om toekomstvast en (radio) technisch verantwoord te kunnen bouwen en biedt een goede basis voor betrouwbare mobiele verbindingen.”

Vodafone: “Door nieuwe ontwikkelingen in datatoepassingen, denk aan IoT/5G, wordt in house dekking steeds belangrijker. Het DITS document is dan ook een uitstekend hulpmiddel om een kwalitatief goed indoorsysteem te bouwen.”

Martin Standaart, voorzitter BTG-Expertgroep Indoordekking: “BTG heeft als neutrale partij een document gecreëerd wat van grote toegevoegde waarde is voor alle leden. Het is echt bijzonder dat dit traject is voltooid. We hebben nu een mooie basis voor toekomstige aanpassingen in systemen. We kunnen er op termijn ook 5G aan toevoegen. Het is een prachtig ‘levend’ document dat we met veranderende inzichten en technologie kunnen blijven ontwikkelen.”

BTG: Verbinding, verbreding en verdieping

Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) behartigt de belangen van Nederlandse bedrijven en instellingen door kennis over te dragen en ervaringen uit te wisselen o.a. tijdens events

BTG in beeld en geluid

Expertsessies

 • Geen evenementen
 • Magazine

  BTG in Business - Najaar 2022
  Lees de laatste editie

  Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

  Op de hoogte blijven van evenementen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.