Autoriteit Persoonsgegevens: Neem noodwet voor telecomdata in coronacrisis niet aan

De noodwet die een juridische basis moet bieden voor het verzamelen van locatiegegevens van mobiele gebruikers en doorgifte van deze data aan het RIVM is in strijd met Europese regelgeving. De Autoriteit Persoonsgegevens adviseert daarom de noodwet niet in te voeren.

Dit zegt Aleid Wolfsen, voorzitter van de Autoriteit Persoonsgegevens, tegen NRC. De noodwet is eind mei door het kabinet ingediend bij de Tweede Kamer. De noodwet is bedoeld om een juridisch kader te creëren voor maatregelen bedoeld om de verspreiding van het coronavirus in te dammen. De toezichthouder stelt echter dat EU-wetgeving het verzamelen van telecomgegevens alleen toestaat indien dit noodzakelijk is. Deze noodzaak is door het kabinet onvoldoende aangetoond, oordeelt de Autoriteit Persoonsgegevens.

Te weinig waarborgen
Ook zijn er in de noodwet te weinig waarborgen opgenomen om zeker te stellen dat verzamelde gegevens anoniem blijven en goed beveiligd zijn. Het kabinet stelt dat het om een onherleidbare telling gaat. Bronnen binnen verschillende providers uitten hierover eerder tegenover de NOS al zorgen. Vodafone/Ziggo trekt tegenover NRC hierover nu opnieuw aan de bel en meldt te twijfelen of de gegevens daadwerkelijk onherleidbaar zijn. Aangezien niet precies duidelijk is welke informatie moet worden aangeleverd, is dat in dit stadium volgens de provider niet met zekerheid te zeggen.

Ook het bewaartermijn van een jaar is de toezichthouder een doorn in het oog; deze is volgens de Autoriteit Persoonsgegevens te lang. De toezichthouder is van mening dat het CBS de data direct na aanlevering aan het RIVM zou moeten vernietigen. Ook vreest de Autoriteit Persoonsgegevens dat de gegevens mogelijk gebruikt kunnen worden door politie en veiligheidsdiensten.

‘Pas de noodwet aan’
Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) roept het kabinet op de noodwet aan te passen. Petra Claessen, directeur BTG/TGG: "BTG is blij dat de Autoriteit Persoonsgegevens kritisch naar de noodwet kijkt. De bestrijding van het coronavirus is van groot belang om een tweede piek in het aantal opnames op intensive care units te voorkomen. Locatiegegevens van mobiele telefoons kunnen hieraan een belangrijke bijdrage leveren. Dat kan echter alleen indien de privacy van gebruikers adequaat is beschermd. BTG roept het kabinet dan ook op de noodwet te herzien."

BTG: Verbinding, verbreding en verdieping

Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) behartigt de belangen van Nederlandse bedrijven en instellingen door kennis over te dragen en ervaringen uit te wisselen o.a. tijdens events

BTG in beeld en geluid

Expertsessies

 • Geen evenementen
 • Magazine

  BTG in Business - Najaar 2022
  Lees de laatste editie

  Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

  Op de hoogte blijven van evenementen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.