Eurocommissaris Breton pleit voor internet via Europees satellietsysteem

De Europese Unie moet een nieuw satellietsysteem krijgen dat Europeanen toegang geeft tot sneller internet. Dit vindt EU-commissaris voor de Interne Markt, Thierry Breton. Breton wil in de periode 2021 tot 2027 16 miljard euro investeren in ruimtevaart om dit en andere plannen mogelijk te maken.

Dit zegt de eurocommissaris in een interview met persbureau Reuters. De investeringen zijn gericht op raketlanceringen, satellietcommunicatie en ruimteverkenning. Door hierop in te zetten moet de EU bijblijven bij Amerikaanse en Chinese ambities op dat vlak. Zo lanceert het Amerikaanse SpaceX inmiddels met succes herbruikbare raketten en werkt het bedrijf aan Starlink. Als onderdeel van Starlink worden duizenden satellieten gelanceerd om wereldwijd breedbandinternet te kunnen aanbieden. Ook China zet actief in op ruimtevaart en voerde vorig jaar zijn eerste landing aan de achterzijde van de maan uit.

Ontwikkeling versnellen
Europa zet al langer in op ruimtevaart met onder meer de Ariane raketten en de GPS-concurrent Galileo. "Ruimtevaart is één van Europa's sterke punten en we geven onszelf de middelen om te versnellen", zegt Breton. De eurocommissaris wil voor het eerst EU-budget investeren om de ontwikkeling van nieuwe technologie voor raketlanceringen te financieren. Het gaat hierbij onder andere om herbruikbare raketten.

De EU tekent een overeenkomst van 1 miljard dollar met Arianespace voor raketlanceringen. In ruil daarvoor moet Arianespace nieuwe innovaties ontwikkelen. "SpaceX heeft de standaarden voor launchers geherdefinieerd, wat Ariane 6 een noodzakelijk stap maakt in plaats van het ultieme doel. We moeten nu al beginnen te denken over Ariane 7", zegt Breton. De eurocommissaris stelt daarom voor een European Space Fund ter waarde van 1 miljard euro op te zetten om startups te stimuleren. Ook wil hij een competitie organiseren die startups gratis toegang geeft tot satellieten en launchers, wat innovatie moet aanwakkeren.

'Snel internet is van groot belang'
"Toegang tot snel internet is van groot belang voor zowel het Europese bedrijfsleven als Europese burgers. Nederland beschikt over een sterke digitale infrastructuur. Hoewel in grote delen van Nederland dan ook snel internet beschikbaar is, kan de beschikbaarheid hiervan in buitengebieden beperkt zijn. Internet via satelliet kan helpen snelle internetverbindingen uit te rollen naar dergelijke gebieden, wat voor de hele EU een interessante ontwikkeling is. Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) moedigt de plannen van eurocommissaris Thierry Breton voor een dergelijke satellietsysteem dan ook aan", zegt Petra Claessen, directeur BTG/TGG.

BTG: Verbinding, verbreding en verdieping

Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) behartigt de belangen van Nederlandse bedrijven en instellingen door kennis over te dragen en ervaringen uit te wisselen o.a. tijdens events

BTG in beeld en geluid

Expertsessies

 • Geen evenementen
 • Magazine

  BTG in Business - Najaar 2022
  Lees de laatste editie

  Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

  Op de hoogte blijven van evenementen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.