VN: Hoeveelheid elektronisch afval met 21% gestegen

53,6 miljoen ton elektronisch afval is in 2019 weggegooid. Dat is 21% meer dan vijf jaar geleden. Europa produceert per hoofd het meeste elektronische afval.

Hiervoor waarschuwen de Verenigde Naties (VN). Met 17,4% is slechts een beperkt deel van het elektronische afval in 2019 gerecycled. Materialen als goud, koper, platina en zilver ter waarde van zo'n 57 miljard dollar gaan hierdoor jaarlijks verloren.

Europa produceert veel afval
Europa presteert in de inventarisatie van de VN slecht. Een Europeaan produceert gemiddeld 16,2 kilogram elektronisch afval per jaar. Oceanië volgt met 16,1 kilogram per persoon, gevolgd door Noord- en Zuid-Amerika met 13,3 kilogram per hoofd. Azië (5,6 kilogram per hoofd) en Afrika (2,5 kilogram per persoon) produceren beduidend minder elektronisch afval.

De VN waarschuwen dat de hoeveelheid elektronisch afval dat de mens produceert blijft groeien. Naar schatting is deze hoeveelheid in 2030 gestegen tot 74 miljoen ton per jaar. Dit zou betekenen dat de hoeveelheid elektronisch afval die de mens produceert is zestien jaar tijd bijna is verdubbeld.

BTG: Verbinding, verbreding en verdieping

Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) behartigt de belangen van Nederlandse bedrijven en instellingen door kennis over te dragen en ervaringen uit te wisselen o.a. tijdens events

BTG in beeld en geluid

Expertsessies

 • Geen evenementen
 • Magazine

  BTG in Business - Najaar 2022
  Lees de laatste editie

  Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

  Op de hoogte blijven van evenementen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.