Mobiel dataverbruik doorbreekt grens van 200 miljard MB

Het mobiele dataverbruik via 4G-verbindingen is in het eerste kwartaal 2020 voor het eerst boven de 200 miljard MB uitgekomen. Via 3G- en 4G-netwerken is in totaal 214 miljard MB verbruikt, 34,5% meer dan de 159 miljard MB die in Q1 2019 werd verbruikt.

Dit blijkt uit de Telecommonitor over het eerste kwartaal van 2020 die de Autoriteit Consument & Markt (ACM) publiceert. Uit de cijfers is niet af te leiden welk deel van deze stijging gerelateerd is aan de maatregelen die eind Q1 zijn genomen in verband met de coronacrisis. Door deze maatregelen werkten meer mensen thuis en bleven Nederlanders vaker thuis.

Stijging van mobiel bellen en bellen via breedband
Uit de Telecommonitor blijkt ook dat mobiel bellen en bellen via breedband in het eerste kwartaal is gestegen ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder. Dit is opvallend, aangezien het aantal belminuten voorheen juist afnam. Het grootste deel van deze stijging is toe te schrijven aan telefoontjes binnen Nederland, met name van een vaste lijn naar mobiel.

Het aantal mobiele aansluitingen in Nederland komt uit op 20.257.000, een stijging van 4% ten opzichte van het eerste kwartaal van 2019. Bellen via traditionele telefonie zoals ISDN en PSTN liep terug van grofweg 430 miljoen minuten in Q1 2019 naar 340 miljoen in Q1 2020. Dit komt neer op een daling van 21%. Ook het aantal sms'jes is teruggelopen; in het eerste kwartaal van 2020 zijn 10% minder sms-berichten verstuurd dan in Q1 2019.

M2M-toepassingen
Ook het aantal machine-to-machine (M2M) toepassingen stijgt. Denk hierbij aan auto's of apparaten zoals rookmelders, alarmsystemen en slimme energiemeters die via een internetaansluiting informatie uitwisselen met digitale systemen van beheerders. Het aantal M2M-aansluitingen is met 35% gestegen tot 7 miljoen stuks.

7,45 miljoen huishoudens zijn in Nederland aangesloten op internet. 47% maakt hierbij gebruik van de kabel, 34% van koperverbindingen en 19% van glasvezel. Bijna de helft beschikt over een internetverbinding van 100 Mbps of hoger. 3,35 miljoen huishoudens zijn aangesloten op glasvezelnetwerken, waarvan 1,4 miljoen huishoudens glasvezeldiensten afnemen.

Vast-mobiel bundels
Steeds meer consumenten maken gebruik van bundels die een mobiel abonnement combineren met een vast abonnement. Denk hierbij aan een combinatie van telefonie, televisie of internet met mobiel. Het aantal vast-mobiel bundels is met 8% gestegen van 2,56 miljoen in Q1 2019 tot 2,76 miljoen stuks in Q1 2020.

Wat betreft marktaandeel in mobiele aansluitingen bezitten de drie grote providers in Nederland ieder 20 tot 30% marktaandeel. Als we kijken naar mobiel dataverbruik is T-Mobile goed voor de helft van alle data. Het marktaandeel van KPN ligt hierbij op 20 tot 25% en dat van VodafoneZiggo op 15 tot 20%. VodafoneZiggo is op de markt voor breedbandinternet de grootste spelers met 45 tot 50 marktaandeel, gevolgd door KPN met 40 tot 45%. T-Mobile bezit 10 tot 15% van de markt en Delta Fiber Nederland minder dan 5%.

'Voorwaarde voor innovatie en productiviteit'
"Internet is een belangrijke voorwaarde voor innovatie en productiviteit. Zo maken niet alleen bedrijven en consumenten gebruik van internet, maar ook steeds meer machine-to-machine toepassingen. Het stijgende mobiele dataverbruik laat het belang zien van de omarming van nieuwe innovatieve technologieën. Denk hierbij aan 5G-technologie, dat hogere datasnelheden en lagere latenties mogelijk maakt", zegt Petra Claessen, directeur BTG/TGG.

BTG: Verbinding, verbreding en verdieping

Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) behartigt de belangen van Nederlandse bedrijven en instellingen door kennis over te dragen en ervaringen uit te wisselen o.a. tijdens events

BTG in beeld en geluid

Expertsessies

 • Geen evenementen
 • Magazine

  BTG in Business - Najaar 2022
  Lees de laatste editie

  Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

  Op de hoogte blijven van evenementen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.