KPN behaalt snelheid van 8 Gbps tijdens glasvezeldemonstratie in woonhuis met PON-techniek

KPN meldt tijdens een demonstratie met een glasvezelaansluiting een snelheid van ruim 8 Gbps te hebben gerealiseerd, met uitschieters naar 8,5 Gbps. Het ging om een demonstratie in een woonhuis in de Amersfoortse wijk Vathorst. Het is voor het eerst dat een dergelijke snelheid in een reguliere woonwijk wordt behaald op basis van PON-techniek.

Voor de demo is in de meterkast van de woning een Optical Network Terminal (ONT) geplaatst die snelheden tot 10 Gbps aankan. In de achterliggende straatkasten is een Optical Line Terminal (OLT) geïnstalleerd die dezelfde snelheid ondersteund. Ook is een snellere verbinding naar het core netwerk en het internetdomein gemaakt. De verbinding maakt gebruik van de PON-technologie. Deze energiebesparende technologie vraagt om minder versterking, ondersteunt nagenoeg onbeperkte snelheden en vereenvoudigt de uitrol van glasvezelnetwerken door de hoeveelheid benodigde straatkasten in de wijk terug te dringen.

Uitrol versnellen
KPN versnelt de uitrol van glasvezel van de straatkast tot aan de voordeur van de consument. Tot eind 2021 komen er 1 miljoen adressen met een glasvezelaansluiting bij. Het bedrijf rolt op dit moment in ruim 70 gebieden in Nederland glasvezel uit.

Babak Fouladi, Chief Digital & Technology Officer en Lid van de Raad van Bestuur van KPN: “Deze demonstratie laat zien wat onze investeringen in technologie onze klanten in de toekomst gaan brengen. Ik ben gigatrots op de collega’s dat dit is gelukt en natuurlijk fantastisch dat dit nu al mogelijk is over ons huidige netwerk. We ontwikkelen de komende periode door tot nog veel hogere snelheden die de digitalisering van Nederland verder vorm gaat geven en waar de klant op termijn ook de vruchten van gaat plukken.”

BTG: Verbinding, verbreding en verdieping

Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) behartigt de belangen van Nederlandse bedrijven en instellingen door kennis over te dragen en ervaringen uit te wisselen o.a. tijdens events

BTG in beeld en geluid

Expertsessies

 • Geen evenementen
 • Magazine

  BTG in Business - Najaar 2022
  Lees de laatste editie

  Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

  Op de hoogte blijven van evenementen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.