Gartner: Vraag naar PC’s in EMEA-regio uitzonderlijk hard gegroeid

Het aantal verscheepte PC's wereldwijd is in het tweede kwartaal van 2020 met 2,8% gestegen ten opzichte van dezelfde periode in 2019. Na een significante krimp in het eerste kwartaal door de impact van de coronacrisis op de leveranciersketen, is de PC-markt in het tweede kwartaal weer gegroeid. De vraag in de EMEA-regio is uitzonderlijk hard gegroeid; de markt noteert met 20% groei de hoogste groeicijfers in tien jaar tijd.

Dit blijkt uit cijfers van Gartner. "Het tweede kwartaal van 2020 representeert een kortetermijnherstel voor de wereldwijde PC-markt, geleid door uitzonderlijk sterke groei in de EMEA-regio", legt Mikako Kitagawa, onderzoeksdirecteur bij Gartner, uit. "Nadat de PC-leveranciersketen ernstig verstoord werd begin 2020 door de COVID-19 pandemie, is sommige groei dit kwartaal toe te schrijven aan distributeur en retailkanalen die hun voorraden aanvullen tot normale niveau's."

"Daarnaast was de vraag naar mobiele PC's sterk, gedreven door verschillende factoren waaronder business continuïteit voor werken op afstand, online onderwijs en entertainment voor consumenten. Deze oplevering in de vraag naar mobiele PC's zet in 2020 echter niet door, aangezien de verzendingen vooral een boost hebben gekregen door kortetermijnbusiness door de impact van de COVID-19 pandemie."

Lenovo en HP op gedeelde eerste plek
Lenovo en HP stonden in het tweede kwartaal wat betreft marktaandeel op een gedeelde eerste plek. HP zag zijn marktaandeel stijgen van 21,9% in Q2 2019 naar 24,9% in Q2 2020. Lenovo zag zijn marktaandeel in dezelfde periode stijgen van 24,7% naar 25%. Dell (16,4%), Apple (6,7%) en Acer Group (6,2%) ronden de top 5 af.

Acer is snelste stijger
De snelste groeier is Acer, dat zijn marktaandeel met 23,6% zag stijgen. ASUS groeit met 21,4% eveneens hard, gevolgd door HP met 17,1%.

Als we inzoomen op de EMEA-regio blijkt dat het aantal verscheepte PC's in het tweede kwartaal van 2020 met 20% is gestegen. De markt maakt hiermee zijn sterkste groei in tijd jaar tijd door. De uitzonderlijk sterke groei schrijft Gartner toe aan de noodzaak thuis te werken en online onderwijs te volgen door de COVID-19 pandemie. Ook de vraag vanuit consumenten steeg hierdoor fors.

BTG: Verbinding, verbreding en verdieping

Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) behartigt de belangen van Nederlandse bedrijven en instellingen door kennis over te dragen en ervaringen uit te wisselen o.a. tijdens events

BTG in beeld en geluid

Expertsessies

 • Geen evenementen
 • Magazine

  BTG in Business - Najaar 2022
  Lees de laatste editie

  Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

  Op de hoogte blijven van evenementen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.