Groot Internet of Things-project met onder andere BTG gaat door

Het nieuwe Do IoT (Delft on Internet of Things) Fieldlab gaat er komen. BTG/TGG is, samen met meerdere overheden, kennisinstellingen en bedrijven, één van de strategische partners die het fundament vormen onder dit project. Dankzij een Europese subsidie kan de bouw van de technische infrastructuur van start gaan.

Op twee testlocaties (The Green Village op de campus van de TU Delft en Unmanned Valley op de voormalige militaire vliegbasis Valkenburg bij Katwijk) komt een ultramoderne experimentele communicatie-infrastructuur. Op beide testterreinen is een snelle ontwikkeling van innovaties rond het Internet of Things mogelijk. Er komt ook een mobiele testinstallatie, bijvoorbeeld voor testen op bedrijfslocaties of in andere fieldlabs.

Deze week werd bekend gemaakt dat de Europese Unie via het programma Kansen voor West 1,5 miljoen euro bijdraagt aan het Do IoT Fieldlab. Het totale project heeft een looptijd van drie jaar en kost 3 miljoen euro.

Middelen bundelen
“Wat het Do IoT Fieldlab uniek maakt, is dat we niet alleen de technische en wetenschappelijke uitdagingen van het Internet of Things kunnen overwinnen en een omgeving kunnen creëren waarin bedrijven innovatieve IoT-toepassingen kunnen testen, maar dat we ook andere fieldlabs en partners kunnen bedienen. Daarmee bundelen we onze middelen”, zegt programmamanager Lenneke de Voogd van de TU Delft. “Internet of Things is een technologie die op veel gebieden grote impact zal hebben, zoals robotica, gezondheidszorg, logistiek, luchtvaart en slimme steden.”

Ook het wetenschappelijke onderzoek profiteert van het nieuwe fieldlab. Onderzoekers, vooral van de TU Delft, gaan onder meer bekijken hoe veilig, betrouwbaar en energiezuinig IoT is en wat er na 5G komt. Het Do IoT Fieldlab biedt hen een unieke kans om de theorieën die ze in de praktijk hebben ontwikkeld te kunnen testen.

De technische infrastructuur moet komend najaar klaar zijn. Do IoT Fieldlab verwacht de komende drie jaar zo'n veertig projecten uit te voeren. Dat zal volgens de initiatiefnemers niet alleen leiden tot nieuwe producten en toepassingen rond IoT, maar ook tot meer werkgelegenheid en commerciële activiteiten doordat start-ups en scale-ups met de nieuwe technologie gaan werken.

Prachtige strategische samenwerking
BTG/TGG is één van de strategische partners die bij het grote project zijn betrokken. “Ik ben zeer trots op deze prachtige strategische samenwerking”, laat Petra Claessen, CEO van BTG/TGG weten. “Het Internet of Things biedt volgens ons heel veel kansen en voor onze directe achterban gaat dit project dan ook veel positiviteit en profijt opleveren. We zien dit soort slimme toepassingen vooral in steden versneld in de markt gezet worden. Onze solution partners spelen daar nu al een belangrijke rol in, bijvoorbeeld bij het onderwerp crowd controle. Dit project past naadloos bij ons.”

Bij het Do IoT Fieldlab zijn de volgende partijen betrokken: de Provincie Zuid-Holland, TNO, de gemeente Delft, de metropoolregio Rotterdam-Den Haag, de gemeente Katwijk, Holland Rijnland, TU Delft, SURF, MCS, The Green Village, Unmanned Valley Valkenburg, RoboValley, het Mobility Innovation Center Delft en BTG/TGG.

Op 10 september organiseren BTG/TGG, TU Delft en de EFRO-partners een webinar over het Do IoT Fieldlab en de kansen die 5G en het IoT kunnen bieden.

BTG: Verbinding, verbreding en verdieping

Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) behartigt de belangen van Nederlandse bedrijven en instellingen door kennis over te dragen en ervaringen uit te wisselen o.a. tijdens events

BTG in beeld en geluid

Expertsessies

 • Geen evenementen
 • Magazine

  BTG in Business - Najaar 2022
  Lees de laatste editie

  Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

  Op de hoogte blijven van evenementen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.