5G-netwerken geactiveerd

KPN en T-Mobile hebben dinsdag hun Nederlandse 5G-netwerk geactiveerd, nadat VodafoneZiggo dat eerder al deed. Vorige week werd de veiling voor de eerste 5G-frequenties afgerond. Nu zijn de vergunningen ook vrijgegeven.

T-Mobile en KPN besloten om het 5G-netwerk meteen aan te zetten. De derde provider die frequenties verwierf, VodafoneZiggo, biedt al sinds dit voorjaar 5G aan. Dat gebeurt via frequentiebanden die nu voornamelijk voor 4G gebruikt worden.

T-Mobile
De CEO van T-Mobile Nederland, Søren Abildgaard zette samen met de Haagse wethouder Saskia Bruines (Economie, Internationaal en Dienstverlening) symbolisch de schakelaar om. Hiermee beschikt T-Mobile’s thuisbasis Den Haag, samen met het grootste gedeelte van Nederland, over toegang tot 5G. Eind 2020 is het 5G-netwerk van T-Mobile landelijk dekkend, zo geeft het bedrijf aan. “De 5G-technologie neemt Nederland mee naar een toekomst van ongekende mogelijkheden”, zegt Abildgaard. “Dit is het begin van onbeperkte connectiviteit en communicatie tussen mensen, systemen en apparaten. Onze klanten kunnen de eindeloze mogelijkheden van 5G verkennen in dit nieuwe tijdperk. 5G maakt bijvoorbeeld Internet of Things mogelijk, waarbij apparaten en machines straks verbonden zijn met internet en onderling gegevens uitwisselen. Jouw wekker communiceert straks direct met je koffiemachine, zodat jouw verse kopje koffie iedere dag klaar staat."

KPN
KPN activeerde 5G in het grootste deel van de Randstad en in Eindhoven. Daarmee bereikt het ongeveer de helft van de Nederlandse bevolking. Eind dit jaar kunnen twee op de drie mensen in Nederland genieten van de voordelen van het gemoderniseerde mobiele KPN-netwerk en volgend jaar zal 5G landelijk beschikbaar zijn. Joost Farwerck, de CEO van KPN, zei deze week: “We zetten bij KPN 5G aan en we breiden de dekking door heel Nederland in hoog tempo uit. Wat bijzonder is, is dat wij zakelijke klanten en ondernemers speciale diensten op 5G aanbieden. Diensten waarmee je bijvoorbeeld drones zelfstandig inspecties kan laten doen op bedrijfsterreinen of waarmee hulpdiensten, zoals de ambulance, sneller op de bestemming kunnen komen. Daar zit de echte winst: want 4G verbond mensen en 5G verbindt de hele maatschappij. Dat is cruciaal, want zo blijft Nederland digitale koploper.”

VodafoneZiggo
VodafoneZiggo biedt 5G sinds april aan via 4G-frequentiebanden. Het bedrijf heeft met 5G nu een dekking van 80 procent in Nederland. Wanneer het ook zijn 700MHz-banden voor 5G in gaat zetten is nog niet bekend. Jeroen Hoencamp, de CEO van VodafoneZiggo, zei in april: "Wij gebruiken innovatieve technologie om 5G toe te passen in bestaande frequentiebanden en met onze bestaande antennes. Daarmee zijn we koploper met 5G in Nederland. Deze voorsprong willen we meteen doorgeven aan onze klanten, want meer capaciteit, hogere snelheden, lagere responstijden en efficiëntie op het netwerk zijn nodig. Denk aan het toenemende datagebruik en ontwikkelingen van vandaag en morgen op gebied van artificiële en virtuele realiteit."

BTG/TGG
Petra Claessen, CEO van BTG/TGG, spreekt van een belangrijke dag. "In dit tijdperk waarin alles en iedereen met elkaar verbonden is, is 5G eigenlijk gewoon noodzakelijk. De technologie biedt grote kansen voor de hele markt, voor leveranciers, solutions providers, maar zeker ook voor eindgebruikers. Wij zijn nauw betrokken bij alle ontwikkelingen rond 5G en helpen onze leden graag verder als ze vragen hebben of op uitdagingen stuiten."

BTG: Verbinding, verbreding en verdieping

Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) behartigt de belangen van Nederlandse bedrijven en instellingen door kennis over te dragen en ervaringen uit te wisselen o.a. tijdens events

BTG in beeld en geluid

Expertsessies

 • Geen evenementen
 • Magazine

  BTG in Business - Najaar 2022
  Lees de laatste editie

  Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

  Op de hoogte blijven van evenementen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.