Gartner: dit jaar verdubbeling uitgaven 5G-netwerkinfrastructuur

De wereldwijde omzet van de 5G-netwerkinfrastructuurmarkt zal in 2020 bijna verdubbelen tot 8,1 miljard dollar. Dat is de voorspelling van onderzoeksbureau Gartner.

De totale inkomsten uit draadloze infrastructuur zullen in 2020 naar verwachting met 4,4% dalen tot 38,1 miljard dollar. Vorig jaar was 10,4% van die omzet voor 5G-netwerkinfrastructuur, dit jaar is dat cijfer 21,3%.

"Investeringen in draadloze infrastructuur blijven in een stroomversnelling komen, aangezien een groeiend aantal CSP's (Communication Service Providers, red.) prioriteit geeft aan 5G-projecten door huidige middelen te hergebruiken”, zegt Kosei Takiishi, senior onderzoeksdirecteur bij Gartner. “Vroege 5G-gebruikers zorgen voor meer concurrentie tussen CSP's. Bovendien stimuleren overheden en regelgevers de ontwikkeling van mobiele netwerken omdat ze verwachten dat dit een katalysator zal zijn voor economische groei in veel industrieën.”

Door de toenemende concurrentie tussen CSP’s neemt ook het tempo van de acceptatie van 5G toe. Nieuwe O-RAN (open radio access network) en vRAN (virtualized RAN)-ecosystemen zouden de huidige vendor lock-in kunnen verstoren en de acceptatie van 5G kunnen bevorderen doordat in de toekomst kostenefficiënte en flexibele 5G-producten mogelijk zijn. Gartner voorspelt dat CSP's in 2023 in Groot-China (China, Taiwan en Hong Kong), Azië/Pacific, Noord-Amerika en Japan een 5G-dekking hebben bereikt van 95% van de bevolking.

“Ondanks dat de groeipercentages van investeringen in 5G in 2020 iets lager waren als gevolg van de COVID-19-crisis - met uitzondering van Groot-China en Japan - deden CSP's in alle regio's nieuwe uitgaven om het 5G-netwerk en 5G als platform uit te bouwen”, aldus Takiishi.

China leidt
Op de korte termijn leidt China de wereld in 5G-ontwikkeling, met 49,4% van de wereldwijde investeringen in 2020. Kosteneffectieve infrastructuur uit China in combinatie met staatssponsoring en verminderde regelgevingsbarrières maakt de weg vrij voor grote Chinese CSP's om snel 5G-dekking op te bouwen. "Maar andere landen die al vroeg adopteren en technologisch bedreven zijn, lopen niet ver achter", aldus Takiishi.

Gartner verwacht dat 5G-investeringen in 2021 bescheiden zullen doorgroeien, aangezien CSP's proberen te profiteren van veranderd gedrag dat wordt veroorzaakt door de verhoogde afhankelijkheid van de bevolking van communicatienetwerken. 5G-investeringen zullen in 2022 LTE/4G overtreffen, aldus Gartner.

CSP's zullen geleidelijk stand-alone-mogelijkheden toevoegen aan hun niet-stand-alone-5G-netwerken, en Gartner voorspelt dat tegen 2023 15% van de CSP's wereldwijd stand-alone 5G-netwerken zullen exploiteren die niet afhankelijk zijn van 4G-netwerkinfrastructuur. Hierdoor zullen draadloze investeringen snel worden afgeleid van LTE/4G en zullen de uitgaven voor verouderde RAN-infrastructuur snel afnemen.

BTG: Verbinding, verbreding en verdieping

Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) behartigt de belangen van Nederlandse bedrijven en instellingen door kennis over te dragen en ervaringen uit te wisselen o.a. tijdens events

BTG in beeld en geluid

Expertsessies

 • Geen evenementen
 • Magazine

  BTG in Business - Najaar 2022
  Lees de laatste editie

  Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

  Op de hoogte blijven van evenementen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.