Canalys: Wereldwijde smartphonemarkt krimpt met 14% in Q2 2020

De wereldwijde smartphonemarkt is in het tweede kwartaal van 2020 met 14% gekrompen. Apple noteert als enige bedrijf groei. Het bedrijf verscheepte wereldwijd 45,1 miljoen iPhones, een groei van 25% in vergelijking met het voorgaande jaar.

De smartphonemarkt krimpt wereldwijd tot 285 miljoen stuks. Het gaat om het tweede opeenvolgende kwartaal met krimp, veroorzaakt door de COVID-19-pandemie. Huawei haalt Samsung in wat betreft marktaandeel en is nu marktleider.

Huawei verscheepte 55,8 miljoen eenheden in het tweede kwartaal van 2020, ten opzichte van 53,7 miljoen door Samsung. Apple is de op twee na grootste spelers met 45,1 miljoen verscheepte units. Xiaomi staat op de vierde plek met 28,8 miljoen eenheden, een daling van 10%. Oppo wint de vijfde plaats terug van Vivo met 25,8 miljoen verscheepte eenheden. Oppo ziet het aantal verscheepte units met 16% teruglopen.

Apple overtreft verwachtingen
"Apple overtreft de verwachtingen in het tweede kwartaal. De nieuwe iPhone SE was cruciaal in het kwartaal en vertegenwoordigde ongeveer 28% van het wereldwijde volume, terwijl de iPhone 11 met bijna 40% een sterke bestseller bleef. iPhone SE blijft cruciaal om het volume dit jaar te vergroten, te midden van vertragingen bij de volgende vlaggenschipversie van Apple”, aldus Canalys-analist, Vincent Thielke. “In China behaalde het blockbuster-resultaten, met een groei van 35% tot 7,7 miljoen stuks. Het is ongebruikelijk dat Apple's Q2-zendingen opeenvolgend toenemen. Naast de nieuwe iPhone SE toont Apple ook zijn vaardigheden in het aantrekken van nieuwe gebruikers. Het bedrijf paste zich snel aan de pandemie aan en vergrootte zijn inzet op digitale klantervaring aangezien lockdown-maatregelen meer klanten naar online kanalen leidden.”

China is de grootste smartphonemarkt ter wereld. De Chinese markt kromp met 7% in het tweede kwartaal van 2020. De economie wint echter weer aan kracht nu het virus onder controle is gebracht in het Aziatische land. Huawei was de duidelijke marktleider in China met een marktaandeel van 44%. De VS zijn de op één na grootste markt. Marktleider Apple laat op de Amerikaanse markt in het tweede kwartaal een dubbelcijferige groei zien. India, de op twee na grootste markt ter wereld, krimpt met 48% tot 17,3 miljoen eenheden door strenge lockdown-maatregelen.

‘Snel aanpassen’
"Smartphonebedrijven moeten zich snel aanpassen aan de 'nieuwe norm' van de pandemie", zegt senior analist Ben Stanton. “Nu lockdowns worden versoepeld is het heropenen van offline winkels in veel landen weer toegestaan. Het aantal bezoekers bleef echter laag. In de toekomst moeten leveranciers in staat zijn op korte termijn van kanaal te veranderen om zich aan te passen aan nieuwe golven van uitbraken. Daarnaast hangt er ook geopolitieke onzekerheid over de wereldwijde smartphonemarkt. Landen raken gepolariseerd tussen de belangen van de VS en China. In India krijgen ​​Chinese bedrijven bijvoorbeeld nu te maken met een golf van negatief sentiment. Leveranciers van smartphones moeten actie ondernemen en velen stellen financiering beschikbaar voor het marketen van hun merk en benadrukken van hun positieve impact op een lokale regio.”

"Tot dusver is de koopkracht van consumenten op de belangrijkste markten relatief stabiel gebleven", vervolgt Stanton. “Regeringen hebben uitzonderlijke stimuleringsinitiatieven ondernomen om hun economie te ondersteunen. De echte test komt echter de komende maanden, aangezien stimuleringen worden afgebouwd en verlofregelingen worden ingetrokken.”

BTG: Verbinding, verbreding en verdieping

Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) behartigt de belangen van Nederlandse bedrijven en instellingen door kennis over te dragen en ervaringen uit te wisselen o.a. tijdens events

BTG in beeld en geluid

Expertsessies

 • Geen evenementen
 • Magazine

  BTG in Business - Najaar 2022
  Lees de laatste editie

  Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

  Op de hoogte blijven van evenementen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.