Vraag naar public Cloud IaaS en PaaS diensten stijgt sterk

Nieuwe gegevens van Synergy Research Group tonen aan dat de uitgaven voor het tweede kwartaal van cloud infrastructuur services de mijlpaal van 30 miljard dollar hebben overschreden. Het gaat om een stijging van 7,5 miljard dollar ten opzichte van het tweede kwartaal van 2019. Dit zet de trend van steeds grotere stijgingen in clouduitgaven voort.

De uitgaven voor het tweede kwartaal van 2019 stegen met 6,5 miljard dollar ten opzichte van het tweede kwartaal van 2018, die op hun beurt met 5,5 miljard dollar stegen ten opzichte van het tweede kwartaal van 2017. Het marktaandeel van Amazon is met ongeveer 33% gelijk gebleven, terwijl Microsoft voor het derde opeenvolgende kwartaal 18% van de markt in handen heeft. Google zag zijn marktaandeel stijgen tot 9%.

In totaal vertegenwoordigen Chinese cloudproviders nu meer dan 12% van de wereldwijde markt, geleid door Alibaba, Tencent en Baidu. De top acht cloudproviders vertegenwoordigen nu 77% van de wereldwijde markt. Ze worden gevolgd door een lange staart van kleine providers of grote bedrijven met een kleine positie in de cloudmarkt.

30,5 miljard dollar omzet uit cloudinfrastructuur
De meeste grote cloudproviders hebben hun financiële cijfers voor het tweede kwartaal inmiddels vrijgegeven. Synergy schat op basis hiervan dat de kwartaalomzet uit cloudinfrastructuur-services (inclusief IaaS, PaaS en gehoste private cloud services) bijna 30,5 miljard dollar bedroeg, met een achterblijvende omzet van twaalf maanden tot 111 miljard dollar.

Public IaaS- en PaaS-diensten vertegenwoordigen het grootste deel van de markt. Het segment groeide in het tweede kwartaal met 34%. De dominantie van de top vijf providers is nog sterker in de public cloud, waar ze bijna 80% van de markt beheersen. Geografisch blijft de cloudmarkt sterk groeien in alle regio's van de wereld.

Op koers voor 30% groei in 2020
“Wat de marktcijfers voor de cloud betreft, is het bijna alsof er wereldwijd geen pandemie van COVID-19 woedt. Naarmate bedrijven zich moeilijk aanpassen aan nieuwe normen, worden de voordelen van public cloud groter”, aldus John Dinsdale, Chief Analyst bij Synergy Research Group. “Het procentuele groeipercentage daalt, zoals het moet wanneer een markt enorme schaal bereikt, maar de incrementele groei in absolute dollars blijft echt indrukwekkend. De markt blijft op koers om in 2020 met ruim 30% te groeien.”

“Terwijl veel bedrijven door de COVID-19 pandemie en daaruit voortkomende maatregelen met tegenvallende cijfers worden geconfronteerd, presteert de cloudmarkt juist opvallend goed. De cijfers laten zien hoe bedrijven op de cloud vertrouwen om de impact van het grootschalige thuiswerken op hun bedrijfsvoering te minimaliseren. Zo helpt de cloud werknemers vanuit huis te werken door hen toegang te geven tot de gegevens, tools en middelen die zij nodig hebben”, zegt Petra Claessen, directeur BTG/TGG.

BTG: Verbinding, verbreding en verdieping

Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) behartigt de belangen van Nederlandse bedrijven en instellingen door kennis over te dragen en ervaringen uit te wisselen o.a. tijdens events

BTG in beeld en geluid

Expertsessies

 • Geen evenementen
 • Magazine

  BTG in Business - Najaar 2022
  Lees de laatste editie

  Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

  Op de hoogte blijven van evenementen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.