Vraag naar Infrastructure as a Service groeit

De wereldwijde markt voor Infrastructure as a Service (IaaS) is in 2019 gegroeid tot 44,5 miljard dollar. Dit is 37,3% meer dan de 32,4 miljard dollar die de markt in 2018 waard was. Amazon blijft marktleider, gevolgd door Microsoft, Alibaba, Google en Tencent.

Dit blijkt uit cijfers van onderzoeksbureau Gartner. "De cloud onderstreept de verschuiving naar digitale business, wat bovenaan de agenda van CIO's blijft staan", zegt Sid Nag, research vice president bij Gartner. "Het maakt technologieën zoals de edge, AI, machine learning en 5G mogelijk. Al deze technologieën vereisen onder de streep een schaalbare, flexibele en hoge capaciteit infrastructuurplatform zoals public cloud IaaS, wat de reden is dat deze markt zo'n sterke groei doormaakt."

Driekwart van IaaS provider noteert groei
De top vijf IaaS providers hadden in 2019 gezamenlijk 80% van de markt in handen. Dit is meer dan in 2018, toen de top vijf goed was voor 77% van de markt. Driekwart van alle IaaS providers is in 2018 gegroeid.

Amazon blijft marktleider met een geschatte omzet van 20 miljard dollar in 2019. Het bedrijf heeft 45% van de markt in handen. Het bedrijf bouwt voort op zijn positie in 2018, toen het eveneens marktleider was. Microsoft staat op de tweede plek op de ranglijst met een jaarlijkse omzet van 8 miljard dollar uit IaaS. Bijna de helft hiervan is afkomstig uit Noord-Amerika. Het bedrijf zag zijn omzet met 57,8% groeien, wat Gartner toeschrijft aan het grote salesbereik van Microsoft en het bundelen van Azure met andere producten en diensten.

Alibaba is marktleider in China en staat wereldwijd op de derde positie. Het bedrijf realiseerde wereldwijd een omzet van ruim 4 miljard dollar uit public cloud IaaS. Dit is 62,4% meer dan de 2,5 miljard dollar omzet die het bedrijf in 2018 in dit segment realiseerde. Tencent laat met 101,5% de grootste groei zien en haalde 1,9 miljard dollar omzet uiet IaaS. Het bedrijf is de op één na grootste speler in public cloud IaaS in China. Google volgt op de vijfde plek met 2,4 miljard dollar omzet uit public cloud IaaS. Dit is 80,1% meer dan in 2018.

Verschuiving in het cloudland
"De digitale transformatie zorgt voor een toenemende vraag naar cloudinfrastructuur. Zo zetten bedrijven in op kunstmatige intelligentie, machine learning, 5G en edge computing. Dergelijke ontwikkelingen vragen om de juiste infrastructuur, waarbij bedrijven steeds vaker kiezen voor Infrastructure as a Service (IaaS). De wereldwijde IaaS markt is in 2019 dan ook aanzienlijk gegroeid. BTG verwacht dat deze groei ook de komende jaren doorzet", zegt Petra Claessen, directeur BTG/TGG.

BTG: Verbinding, verbreding en verdieping

Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) behartigt de belangen van Nederlandse bedrijven en instellingen door kennis over te dragen en ervaringen uit te wisselen o.a. tijdens events

BTG in beeld en geluid

Expertsessies

 • Geen evenementen
 • Magazine

  BTG in Business - Najaar 2022
  Lees de laatste editie

  Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

  Op de hoogte blijven van evenementen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.