EU en VS in gesprek over vernieuwde versie Privacy Shield

De Europese Commissie en het Amerikaanse ministerie van Handel zijn in gesprek over een vernieuwde versie van de Privacy Shield. Deze privacyovereenkomst is een maand geleden door het Hof van Justitie van de Europese Unie ongeldig verklaard aangezien deze in strijd is met de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG).

Zowel grensoverschrijdende dataoverdracht als databescherming zijn volgens beide partijen van vitaal belang voor de inwoners en economie van de Europese Unie (EU) en de Verenigde Staten (VS). "We delen onze inzet op privacy en het naleven van de wet, en het versterken van onze economische banden. We werken al decennia met elkaar samen op deze vlakken", schrijven de commissie en het Amerikaanse ministerie in een gezamenlijk persbericht.

Nieuwe overeenkomst of aanpassing?
In de gesprekken evalueren de Europese Commissie en het Amerikaanse ministerie mogelijkheden voor 'een verbeterde variant van de Privacy Shield'. Wat dit in de praktijk betekent is niet duidelijk. Zo kan het gaat om een geheel nieuwe overeenkomst die de Privacy Shield vervangt. Het kan echter ook gaan om een aanpassing van de bestaande Privacy Shield.

"De Privacy Shield vormde sinds augustus 2016 de juridische basis voor overdracht van gegevens van Europeanen naar de Verenigde Staten (VS). Doordat de privacyovereenkomst eerder ongeldig is verklaard door het Hof van Justitie van de Europese Unie, ontbreekt momenteel deze juridische basis. BTG is dan ook blij dat de Europese Commissie en het Amerikaanse ministerie van Handel in gesprek zijn om hiervoor een oplossing te vinden. Grensoverschrijdende dataoverdracht is niet alleen van vitaal belang voor leden van BTG, maar voor een breed scala aan Nederlandse en Europese bedrijven", zegt Petra Claessen, directeur BTG/TGG in een reactie.

BTG: Verbinding, verbreding en verdieping

Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) behartigt de belangen van Nederlandse bedrijven en instellingen door kennis over te dragen en ervaringen uit te wisselen o.a. tijdens events

BTG in beeld en geluid

Bijeenkomsten

Expertsessies

 • Geen evenementen
 • Magazine

  BTG in Business - Najaar 2022
  Lees de laatste editie

  Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

  Op de hoogte blijven van evenementen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.