Verschuiving van edge-gebaseerde naar cloud-gebaseerde AI-chips

De vraag naar edge-gebaseerde chipsets voor kunstmatige intelligentie (AI) overstijgt in 2025 naar verwachting voor het eerst de vraag naar cloud-gebaseerde AI-chipsets. Onder meer een toenemende focus op lage latentie en privacy in combinatie met de beschikbaarheid van goedkope en energie-efficiënte AI-chipsets drijft de vraag op.

Dit meldt ABI Research. Het marktonderzoeksbureau verwacht dat de markt voor edge-gebaseerde AI-chipsets in 2025 12,2 miljard dollar waard in. De markt haalt hiermee die voor cloud-gebaseerde AI-chipsets in, die in 2025 naar verwachting zo'n 11,9 miljard dollar waard is.

Verschuiving richting gateways, devices en sensoren
Het onderzoeksbureau noemt de cloud op dit moment het 'centrum van AI'. Zo vindt veel AI-training en gevolgtrekking plaats in public of private clouds. De centralisering van deze workloads in de cloud biedt onder meer voordelen op het gebied van flexibiliteit en schaalbaarheid. Tegelijkertijd is echter een verschuiving gaande, gedreven door meer aandacht voor privacy, cybersecurity en lage latenties. AI-training wordt daarom steeds vaker uitgevoerd op gateways, devices en sensoren.

"Naarmate bedrijven AI-oplossingen zoeken op het gebied van beeld- en objectherkenning, autonome verwerking van materialen, predictief onderhoud en human-machine interface voor eindapparatuur moeten zij zorgen over dataprivacy, energie-efficiëntie, lage latenties en sterke on-device prestaties elimineren", licht Lian Jye Su, Principal Analyst bij ABI Research, toe. "Edge AI is het antwoord hierop. Dankzij de integratie van een AI-chipset ontworpen voor snelle gevolgtrekking en gekwantificeerde gefedereerde of collaboratieve leermodellen maakt edge AI taakautomatisering en augmentatie op apparaat- en sensorniveau in verschillende sectoren mogelijk. Dit zorgt dat de markt groeit en in 2015 de markt voor cloud-gebaseerde AI-chipsets inhaalt."

Productaanbod diversifiëren
Chipfabrikanten profiteren van deze verschuiving door een divers productaanbod op de markt te brengen in plaats van zich op een specifieke nichemarkt te richten. ABI Research noemt Intel als voorbeeld. Dit bedrijf zag zijn dochter in ADAS (Advanced Driver Assistant) chipsets Mobileye in 2019 sterk groeien en NVIDIA van de troon stootte als de leidende leverancier van edge-gebaseerde AI. Naar verwachting blijft de vraag naar de cloud-gebaseerde AI-chipsets van Intel groot, terwijl het onderzoeksbureau verwacht dat ook de vraag naar zijn Mobileye-, Movidius- en FPGA (field-programmable gate array)-producten hoog blijft.

De consumentenmarkt is op verschillende vlakken verstoord door het COVID-19 virus. Denk hierbij aan de vraag naar slimme apparaten, waarbij met name de vraag naar smartphones, smart home-producten en wearables is gedaald. Ook zijn implementaties van AI-chips in onder meer de industrie, retail en andere markten uitgesteld of op pauze gezet.

Opleving in 2022
"ABI Research verwacht desondanks dat de markt in 2022 een opleving doormaakt. Het is belangrijk op te merken dat de impact op de leveranciersketen van chipsets minimaal is geweest aangezien fabrieken in Singapore en Taiwan gedurende de uitbraak operationeel bleven", zegt Su. De impact op de productroadmaps van vendoren van connectiviteitstechnologieën zoals 5G, wifi 6 en autonome oplossingen zoals autonome voertuigen is daardoor minimaal.

BTG: Verbinding, verbreding en verdieping

Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) behartigt de belangen van Nederlandse bedrijven en instellingen door kennis over te dragen en ervaringen uit te wisselen o.a. tijdens events

BTG in beeld en geluid

Expertsessies

 • Geen evenementen
 • Magazine

  BTG in Business - Najaar 2022
  Lees de laatste editie

  Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

  Op de hoogte blijven van evenementen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.