Toezichthouder deelt tips om privacyrisico’s van smart cities te beperken

De Autoriteit Persoonsgegevens deelt tips met gemeenten om de privacyrisico's verbonden aan smart cities te beperken. De tips zijn opgesteld op basis van de eerste resultaten van een onderzoek van de toezichthouder naar smart cities.

Het onderzoek richt zich specifiek op de verwerking van persoonsgegevens in de openbare ruimte met behulp van sensoren en andere technologie. De toezichthouder brengt in kaart hoe gemeenten hierbij omgaan met de privacy van inwoners en bezoekers. Het onderzoek is in het najaar van 2019 van start gegaan.

Op basis van de eerste resultaten deelt de Autoriteit Persoonsgegevens de volgende tips:

 • Let op de kwaliteit van uw DPIA. Geef duidelijk aan welke gegevens in de praktijk worden verwerkt, bijvoorbeeld met sensoren en camera's.
 • Hou de DPIA actueel en bekijkt periodiek of verwerkingen nog hetzelfde zijn. Bij wijzigingen moet de DPIA wellicht opnieuw worden bekeken.
 • Hou rekening met een doorlooptijd van 14 weken voor een eventuele voorafgaande raadpleging door de Autoriteit Persoonsgegevens. Begin daarom op tijd met het in kaart brengen van de risico's.
 • Betrek burgers bij de ontwikkeling van smart city-toepassingen en vraag hen vooraf aan de start van een project om hun mening.

Meer informatie is hier te vinden.

BTG: Verbinding, verbreding en verdieping

Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) behartigt de belangen van Nederlandse bedrijven en instellingen door kennis over te dragen en ervaringen uit te wisselen o.a. tijdens events

BTG in beeld en geluid

Bijeenkomsten

Expertsessies

 • Geen evenementen
 • Magazine

  BTG in Business - Najaar 2022
  Lees de laatste editie

  Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

  Op de hoogte blijven van evenementen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.