Groei van aantal mobiele abonnees vertraagd door coronavirus

Nederlandse mobiele operators zien de groei van hun klantenbestand in het tweede kwartaal van 2020 vertragen. De vertraging is toe te schrijven aan beperkingen vanwege het coronavirus. T-Mobile trok de meeste nieuwe particuliere klanten aan, terwijl KPN juist de meeste abonnees zag vertrekken. Vodafone noteert een groei van 2.000 aansluitingen.

Dit blijkt uit cijfers van Telecompaper op basis van het Dutch Mobile Operators Q2 2020 rapport, dat in september wordt gepubliceerd. Dit kwartaalrapport bevat een analyse van de KPI's en trends op de mobiele markt en geeft een omzetprognose voor vijf jaar.

55.000 nieuwe abonnees voor T-Mobile
T-Mobile zag het aantal klanten met 55.000 groeien. Dit is aanzienlijk minder dan de 70.000 abonnees die in Q1 aan het klantenbestand werden toegevoegd. Het overgrote deel van de nieuwe klanten is postpaid; in 5.000 gevallen gaat het om prepaid aansluitingen.

Vodafone trok in Q1 nog 37.000 nieuwe particuliere abonnees aan. In Q2 moet de provider het doen met een nettogroei van 2.000 abonnees. De provider zag het aantal postpaid-abonnees met 58.000 stuks toenemen, terwijl tegelijkertijd 56.000 aansluitingen verloren gingen op de prepaidmarkt.

Het totale klantenbestand van KPN inclusief zakelijke en particuliere klanten kromp met 2,1% tot iets minder dan 6,5 miljoen klanten. Het aantal particuliere klanten daalde met 38.000 stuks, waarvan 37.000 prepaid-klanten. In het zakelijk segment noteert KPN met een toename van 11.000 abonnees voor het vierde kwartaal op rij groei.

Alle grote providers geraakt
Petra Claessen, directeur BTG/TGG: “Nederlandse mobiele operators zien door beperkingen vanwege het coronavirus de groei van hun klantenbestand in het tweede kwartaal van 2020 vertragen, blijkt uit cijfers van Telecompaper. De impact per provider verschilt, al worden alle grote providers getroffen. De vertraging is vooral toe te schrijven aan de uitbraak van het coronavirus, wat de verkoopactiviteiten van providers heeft verstoord.”

Meer informatie over de cijfers van Telecompaper is hier beschikbaar.

BTG: Verbinding, verbreding en verdieping

Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) behartigt de belangen van Nederlandse bedrijven en instellingen door kennis over te dragen en ervaringen uit te wisselen o.a. tijdens events

BTG in beeld en geluid

Bijeenkomsten

Expertsessies

 • Geen evenementen
 • Magazine

  BTG in Business - Najaar 2022
  Lees de laatste editie

  Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

  Op de hoogte blijven van evenementen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.