COVID-19 pandemie leidt tot hogere IT-uitgaven

Meer dan driekwart (87%) van de bedrijven in Nederland zag zich tijdens de lockdown genoodzaakt hun uitgaven en budgetten voor technologie te verhogen. De meerderheid (69%) verwacht dat ook de komende 12 maanden verdere stijgingen plaatsvinden, aanzienlijk meer dan het EMEA-gemiddelde (63%). Naarmate de IT-uitgaven stijgen, wordt kostenbeheersing belangrijker. Meer dan driekwart (82%) van de Nederlandse IT’ers in topfuncties zegt dat de pandemie nieuwe zorgen over het budget met zich meebrengt. Geplande projecten (57%) en innovatie (50%) zijn de meest voorkomende aandachtspunten. In veel gevallen kiezen IT-leiders voor de cloud om IT-kosten te optimaliseren.

Dit blijkt uit onderzoek van Rackspace Technology onder 150 Nederlandse IT-leiders. Het onderzoek kijkt naar de toename van IT-budgetmanagement binnen organisaties. De belangrijkste bevindingen zijn gepubliceerd in het rapport ‘Technology Budgets: Managing Shifting Priorities’. Tijdens de eerste maanden van de pandemie werden Nederlandse IT-leiders geconfronteerd met de noodzaak van een bedrijfscontinuïteitsplan. Een vijfde (21%) ondervond in hun bedrijf een gebrek aan bereidheid tot verschillende werkregelingen. Een derde (31%) ontdekte een gebrek aan aanpassingsvermogen.

De pandemie laat daarnaast een dringend tekort aan het juiste talent zien. Bijna de helft van de leiders geeft aan niet genoeg medewerkers te hebben met de juiste vaardigheden. Het aannemen van het juiste talent was vóór de pandemie al een grote prioriteit. Toen was een overgrote meerderheid (95%) van plan om in 2020 talent aan te nemen, 62% was hier toen al mee bezig. 51% van de respondenten geeft nu aan dit met een jaar of zelfs onbepaalde tijd uit te stellen.

Cloud in het nieuwe normaal
De stijgende technologische kosten brengen zorgen over de begroting met zich mee. In reactie hierop zetten bedrijven in op de cloud. Uit het onderzoek blijkt dat de cloud de centrale focus van de moderne bedrijfsvoering is geworden. Bijna twee derde (62%) van de IT-leiders geeft aan de infrastructuur van de cloud als een prioriteit te zien bij de budgettering. Van de bedrijven die van plan waren om in 2020 over te stappen op multi- of hybride cloud (62%) of om cloud gebaseerde oplossingen te ontwikkelen (69%), versnelt nu bijna driekwart deze plannen (respectievelijk 70% en 71%).

56% van de IT-leiders binnen de EMEA-regio mist het inzicht of de vaardigheden om het potentieel voor kostenoptimalisatie volledig te benutten. Toch beweert 79% van de Nederlanders het verschil te begrijpen tussen cloudkostenbeheer en optimalisatie. Dit kan verklaren waarom de meerderheid van de IT-leiders in Nederland van plan is een nieuwe cloudinfrastructuur in te zetten om besparingen te realiseren. Een gebrek aan kennis in andere markten, zoals Duitsland en het Verenigd Koninkrijk, beperkt daarentegen hun vermogen kostenbeperkende voordelen te benutten.

'Ondersteuning is vaak vereist'
“Veel bedrijven hebben in 2020 ontdekt dat hun IT-systemen, middelen en het tracken van uitgaven nog niet klaar waren voor COVID-19", zegt Martin Blackburn, Managing Director EMEA bij Rackspace Technology. “Hoewel het bemoedigend is om te zien dat zoveel IT-leiders erkennen dat de cloud een centrale rol kan spelen in het beheersen van de kosten, zijn de intentie om best practices te volgen en de feitelijke kennis die daarvoor nodig is twee verschillende dingen. Ondersteuning is vaak vereist.”

Petra Claessen, directeur BTG/TGG: "De COVID-19 pandemie leidt tot zorgen over technologiekosten onder IT-leiders. Met het oog op kostenoptimalisatie wint de cloud aan populariteit. Zo geeft bijna tweederde van de IT-leiders in een onderzoek van Rackspace aan de cloud als prioriteit te zijn bij hun budgettering. Van de bedrijven die van plan waren om in 2020 de overstap naar de multi- of hybride cloud te maken, heeft respectievelijk 70% en 71% deze overstap versneld."

BTG: Verbinding, verbreding en verdieping

Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) behartigt de belangen van Nederlandse bedrijven en instellingen door kennis over te dragen en ervaringen uit te wisselen o.a. tijdens events

BTG in beeld en geluid

Expertsessies

 • Geen evenementen
 • Magazine

  BTG in Business - Najaar 2022
  Lees de laatste editie

  Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

  Op de hoogte blijven van evenementen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.